Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

‘Duistere, geheimzinnige’ verhalen van Hella S. Haasse

Eind september verschijnt er, een jaar na haar overlijden, een verhalenbundel van Hella S. Haasse. Dat laat uitgeverij Querido in een persbericht weten. Haasse sprak in haar laatste jaren geregeld over de verhalen, maar gaf toe ze nergens terug te kunnen vinden.

De verloren geraakte verhalen doken na haar dood op in haar nalatenschap. Het zijn, volgens Querido, ‘typische Haasse-vertellingen, vol duistere, geheimzinnige gebeurtenissen en onverklaarbare verschijningen.

Naar aanleiding van Haasses overlijden schreef Arjen Fortuin, redacteur van de Boekenbijlage, vorig jaar in NRC Handelsblad:

“Met Haasse sterft de laatste van de ‘grote vier’ van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Bij de kritiek stond Haasse lang enigszins in de schaduw van de mannen Harry Mulisch, Gerard Reve en W.F. Hermans, maar de afgelopen jaren werd zij algemeen erkend als een van de allergrootsten. Ze werd geëerd met diverse publicaties en prijzen. De afgelopen jaren ging Haasses gezondheid achteruit.

Vorige maand gaf ze ‘een laatste interview’ aan De Groene Amsterdammer. Schrijven deed ze al jaren niet meer, zei ze. ‘Met enige moeite lukt mijn eigen naam nog, maar brieven schrijven gaat niet meer. En dicteren vind ik vreselijk. Ik schrijf in mijn hoofd. Ik bedenk verhalen, of ik ze nu op papier zet of niet.’

Als verhalenverteller en groot observator is Haasse, geboren op 2 februari 1918, de afgelopen zestig jaar één van de meest geliefde auteurs van Nederland geweest.”

Haasse overleed op 29 september 2011 op 93-jarige leeftijd.