Doorbraak voor Sijsling

Twee Nederlandse tennissers bereikten de tweede ronde op de US Open. Aanstormend talent Kiki Bertens verraste en laatbloeier Igor Sijsling lijkt eindelijk door te breken.

Igor Sijsling lijkt bevrijd. Verlost van vele jaren blessureleed. Niet meer opboksen tegen de drempel van de top-100 van de wereld. Eindelijk strijden op de grote, prestigieuze tennistoernooien. Geen achterafbaantjes meer voor de 25-jarige Nederlandse tennisser.

Sijsling beleeft dit jaar zijn doorbraak in het internationale tenniscircuit. Jarenlang speelde hij in de anonimiteit, op kleine toernooien in verre uithoeken. Puntjes sprokkelen op troosteloze tennisparken, zonder veel publiek. De top-100 was jarenlang zijn doel, maar het duurde lang. Hij zwierf op de wereldranglijst: 200ste, 180ste, 167ste, 125ste. Geen ranking waar je teletekstpagina 601 mee haalt.

Dit jaar is alles anders voor Sijsling. Begin deze maand bereikte de Amsterdammer de 74ste plaats, nadat hij het challengertoernooi (eerste divisie van het internationale tennis) van Vancouver won.

De ranking lijkt Sijsling vleugels te geven. Gisteren bereikte hij voor het eerst in zijn loopbaan de tweede ronde van een grandslamtoernooi. Op de US Open in New York versloeg hij in de eerste ronde de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver: 7-5, 6-3 en 6-4. In de tweede ronde speelt de Nederlander, die zich via de kwalificaties had geplaatst voor het hoofdtoernooi, tegen de als vierde geplaatste Spanjaard David Ferrer.

Sinds eind vorig jaar traint Sijsling onder de Spanjaard Joaquin Munoz. En met succes. Sinds de twee samenwerken presteert Sijsling goed. Voorheen werkte Sijsling zonder vaste trainer, waar hij kritiek op kreeg.

„Hij is harder gaan trainen, heeft minder last van blessures en is ouder en wijzer geworden”, verklaart oud-prof en tenniscommentator Marcella Mesker de opkomst van de tennisser. Sijsling staat momenteel 78ste op de wereldranglijst en zal nog stijgen door zijn zege in de eerste ronde in New York. „Dat hij dik in de top-100 staat, motiveert enorm om nog harder te trainen.”

De service van Sijsling is zijn sterkste onderdeel en zijn forehand en backhand slaat hij met veel power. Maar er valt nog genoeg te verbeteren, zegt Mesker. „Zijn snelheid, beweeglijkheid en explosiviteit kunnen beter”, vertelt ze.

Ook het aanstormende talent Kiki Bertens bereikte de tweede ronde op de US Open. De 20-jarige profspeelster verraste dinsdagnacht bij haar debuut op het grandslamtoernooi van New York door haar Amerikaanse leeftijdgenote Christina McHale in drie sets te verslaan: 6-4, 4-6 en 6-3. Bertens treft de Russische Olga Poetsjkova in de tweede ronde.

Bertens zette op Flushing Meadows haar opmars voort. De nummer 74 van de wereldranglijst schudde op het blauwe hardcourt de zenuwen van zich af en wist de als 21ste geplaatste McHale te overklassen. Bertens zag er aanvankelijk tegenop om in een stadion met veel publiek te spelen en was even bang dat haar partij naar het immense Arthur Ashe Stadium zou worden geplaatst. Dat lot bleef haar bespaard.

In de knusse ambiance van Grandstand – de derde baan van de US Open – liet Bertens zich niet intimideren door het chauvinistische Amerikaanse tennispubliek. Na een goede eerste set raakte Bertens door maagproblemen even het spoor bijster en zag ze de tweede set verloren gaan. Aan het begin van de derde set rende ze van de baan om over te geven. Het luchtte Bertens zo op dat ze daarna over McHale heen denderde.

De carrière van Bertens krijgt door deze zege opnieuw een impuls. Ze brak begin van dit jaar door met haar zege op het WTA-toernooi in het Marokkaanse Fes. Bertens maakt op de US Open, in tegenstelling tot Michaëlla Krajicek en Arantxa Rus (beiden in de eerste ronde uitgeschakeld), de verwachtingen wel waar. NRC