‘Donner biedt Kamer hulp bij formatie’ - Raad van State ontkent bemoeienis

Foto NRC / Vincent Mentzel

Piet-Hein Donner, de vicevoorzitter van de Raad van State, zou zijn hulp willen aanbieden bij de kabinetsformatie nu de koningin door de Kamer buitenspel is gezet. Dat schreef Trouw vanochtend. Onwaar, zegt de Raad van State in een reactie.

Trouw schrijft vandaag dat Donner informeel zijn hulp heeft aangeboden na de verkiezingsdag van 12 september, omdat er in de kringen rond het paleis bezorgdheid zou zijn ontstaan over het verloop van de kabinetsformatie. Voor het eerst zal de Kamer, nu de koningin geen rol meer heeft bij de formatie, zelf middels een Kamerdebat een informateur moeten aanwijzen die de coalitieonderhandelingen gaat beginnen.

Volgens bronnen van Trouw heeft Donner de Kamer aangeboden voorafgaand aan het Kamerdebat over de verkiezingsuitslag een “onafhankelijke analyse” te schrijven over de betekenis van de uitslag en de ontstane politieke situatie. Trouw spreekt van een “opmerkelijk aanbod”. Donner zou in het stuk ook willen suggereren hoe het parlement verder zou kunnen opereren in het formatieproces. Het is volgens Trouw nog onduidelijk of de Kamer de hulp van Donner wil accepteren.

Raad van State: het bericht berust niet op de feiten

Nadat verschillende media het nieuws uit Trouw vanochtend hadden overgenomen, voelde de Raad van State zich genoodzaakt te reageren. Het bericht berust volgens het belangrijkste adviesorgaan van de regering “niet op de feiten”. Donner zelf zegt:

“Het is primair aan de Kamer om eventuele steun te vragen aan de vice-president en het ligt niet op de weg van de vice-president om deze aan de Tweede Kamer aan te bieden. Bovendien is het in het eerste geval ook nog maar de vraag of de vice-president van de Raad van State zich hierover zou moeten uitlaten als de Tweede Kamer hem hierom verzoekt.”

D66: aan officieel stuk Raad van State is geen behoefte

D66-Kamerlid Gerard Schouw liet aan de NOS weten geen behoefte te hebben aan bemoeienis van Donner. “Iedereen mag een stuk schrijven. Maar aan een officieel stuk van de Raad van State is geen behoefte”, aldus Schouw.

SGP-woordvoerder Menno de Bruyne liet op Twitter weten in het bericht over Donner bevestiging te zien van het feit dat juist de bemoeienis van de koningin nog altijd zeer gewenst is:

Twitter avatar mennodebruyne Menno de Bruyne De onderkoning wil koninginnetje spelen. #staatsgreep #Donner #formatie #Trouw Laat de echte koningin maar schuiven. http://t.co/x5dUloUK
    • Pim van den Dool