China ‘bezorgd’ om aanhoudende eurocrisis

Caption: German Chancellor Angela Merkel (L) and Chinese Vice-Premier Li Keqiang chat during their meeting at the Zhongnanhai diplomatic compound in Beijing on August 30, 2012. German leader Angela Merkel is holding top-level talks on her second visit to China this year, with Europe's debt crisis taking centre stage as it begins to drag on the two global powers. Leading several ministers and a high-powered business delegation, Merkel will meet Premier Wen Jiabao in Beijing during the two-day trip and travel to an assembly plant of European planemaker Airbus in nearby Tianjin city. AFP PHOTO / POOL
Caption: German Chancellor Angela Merkel (L) and Chinese Vice-Premier Li Keqiang chat during their meeting at the Zhongnanhai diplomatic compound in Beijing on August 30, 2012. German leader Angela Merkel is holding top-level talks on her second visit to China this year, with Europe's debt crisis taking centre stage as it begins to drag on the two global powers. Leading several ministers and a high-powered business delegation, Merkel will meet Premier Wen Jiabao in Beijing during the two-day trip and travel to an assembly plant of European planemaker Airbus in nearby Tianjin city. AFP PHOTO / POOL De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese vice-premier Li Keqiang in gesprek voor haar ontmoeting met premier Wen Jiabao. Foto AFP

De Chinese premier Wen Jiabao roept Griekenland, Spanje en Italië op om de bezuinigingen, die nodig zijn om hun economieën weer op de rails te krijgen, te accepteren.

Dat deed Wen vandaag tijdens een persconferentie in Peking, meldt persbureau AP. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is voor de tweede keer dit jaar op bezoek bij haar Chinese collega. Zij spraken over de schuldencrisis die Europa in haar greep houdt. De Chinese premier liet weten “bezorgd” te zijn over de economische situatie in Europa en dat er “grote zorgen” bestaan binnen de internationale gemeenschap op de goede afloop van de crisis.

China blijft staatsobligaties kopen

Wen zegde toe dat zijn land bereid is om Europese staatsobligaties op te kopen, maar liet in het midden of het de eurozone daadwerkelijk te hulp wilde schieten. Europa is de grootste afzetmarkt van China, dus een oplossing van de crisis is in het voordeel van het Aziatische land.

Merkel is ook in Peking om de handelsrelaties tussen de twee landen te versterken. Tijdens de ontmoeting werd een deal gesloten waarin China vijftig A320-toestellen afneemt van de Europese producent Airbus.

    • Hans Klis