Cabinepersoneel Lufthansa begint morgen met staken in Duitsland

Caption: FILE - In this July 28, 2008 file picture Lufthansa planes wait at Frankfurt's Rhein-Main airport. A union representing cabin crew at German airline Lufthansa says its members plan to go on strike after talks on pay and conditions broke down. German news agency dapd reported that the UFO union announced walkouts at all the German airports where Lufthansa has staff, hours after talks with the company failed on Tuesday Aug. 28, 2012. It didn't give details but said the walkouts would not start on Tuesday. (AP Photo/Daniel Roland, File)
Caption: FILE - In this July 28, 2008 file picture Lufthansa planes wait at Frankfurt's Rhein-Main airport. A union representing cabin crew at German airline Lufthansa says its members plan to go on strike after talks on pay and conditions broke down. German news agency dapd reported that the UFO union announced walkouts at all the German airports where Lufthansa has staff, hours after talks with the company failed on Tuesday Aug. 28, 2012. It didn't give details but said the walkouts would not start on Tuesday. (AP Photo/Daniel Roland, File) Vliegtuigen van Lufthansa op het vliegveld van Frankfurt. Foto AP / Daniel Roland

Het Duitse cabinepersoneel van Lufthansa in Duitsland begint morgen met staken.

Dat schrijft vakbond UFO op zijn website. De tijd en de plek waar de stakingsacties beginnen maakte het stakingscomité nog niet bekend.

Vakbond wil Lufthansa geen voorbereidingstijd gunnen

Al schreef deze wel dat de actie plaats zou vinden op de plek “waar de verantwoordelijkheid ligt voor de huidige Lufthansa-ramp”. Het hoofdkwartier van de luchtvaartmaatschappij ligt in Keulen. Zes uur voor de actie wordt meer bekendgemaakt. Volgens UFO-voorzitter Nicoley Baublies is de onduidelijkheid nodig om Lufthansa geen tijd te geven om zich te kunnen voorbereiden op de acties, meldt persbureau AP.

Alleen het Duitse personeel zal staken, werknemers in op buitenlandse vliegvelden blijven gewoon aan het werk. Lufthansa vreest grote verliezen door de staking. Toen piloten in 2010 vier dagen staakten verloor het Duitse bedrijf daardoor 25 miljoen euro. Ook wordt gevreesd dat de aandelen Lufthansa fors zullen dalen.

UFO verzet zich tegen bezuinigingen

Dinsdag maakte de vakbond al bekend dat het personeel zou gaan staken nadat voortslepende salarisonderhandelingen stuk liepen. De vakbond eiste een salarisstijging van 5 procent en verzet zich tegen de bezuinigingen in het bedrijf.

In mei dit jaar maakte Lufthansa bekend 3500 banen te schrappen om kosten te besparen, dat is zo’n 3 procent van het totale personeelsbestand van 117 duizend werknemers. In het eerste kwartaal van dit jaar leed het bedrijf een verlies van 397 miljoen euro. Lufthansa wil daarom de arbeidsvoorwaarden van de in totaal achttienduizend stewards en stewardessen versoberen. Het Duitse bedrijf probeert werknemers daarnaast onder te brengen bij goedkopere dochtermaatschappijen, waar de lonen lager liggen.

    • Hans Klis