Buitenlandse media waarschuwen voor anti-Europa-partij van Roemer

‘Over my dead body.’ Met deze afwijzing van Europese begrotingsboetes vestigde SP-leider Emile Roemer zijn naam in buitenlandse media. Steevast merken zij op dat zijn partij maoïstische wortels heeft en afscheid wil nemen van de Nederlandse boekhoudmentaliteit. Duitsland dreigt een bondgenoot te verliezen, klinkt het.

‘Over my dead body.’ Met deze afwijzing van Europese begrotingsboetes vestigde SP-leider Emile Roemer zijn naam in buitenlandse media. Steevast merken zij op dat zijn partij maoïstische wortels heeft en afscheid wil nemen van de Nederlandse boekhoudmentaliteit. Duitsland dreigt een bondgenoot te verliezen, klinkt het.

De Britse omroep BBC en het Duitse tijdschrift Der Spiegel wijzen op een peiling van Reader’s Digest. Koningin Beatrix (34 procent), zanger Frans Bauer (12 procent) en Roemer (10 procent) kwamen daar als meest betrouwbare Nederlanders uit. “Maar sommige mensen zien hem als lichtgewicht, te onervaren om het land te leiden”, merkt BBC-correspondent Anna Holligan op. “In leiderschapspeilingen is hij vierde.”

Dat niet iedereen Roemer als verlosser ziet, illustreert de journaliste met een uitspraak van haar Nederlandse huisbaas. “Ze zullen de economie kapot maken. Ze willen zulke hoge belastingen dat veel bedrijven hun deuren moeten sluiten. Hoe denken ze dan nog de uitkeringen voor werklozen en oude mensen te kunnen opbrengen?”

‘Qua immigratie: weinig te kiezen tussen SP en PVV’

Als Roemer overheerst in de verkiezingen van 12 september, zo schrijft Der Spiegel, “dan zal bondskanselier Merkel één van haar weinige aanhangers van haar Europese bezuinigingsprogramma verliezen.” Het blad wijst erop dat Roemer een referendum wil houden over een Brussels begrotingsplan dat nog geratificeerd moet worden.

Hoewel reguliere media het niet kunnen laten de communistische wortels van de partij te benadrukken, merkt World Socialist Web Site op dat de SP sinds 1972 “snel naar rechts is opgeschoven”. De ‘flirt met het maoïsme’ zou ze verruild hebben voor een ‘praktische strijd binnen de vakbonden’. De auteurs schrijven enigszins teleurgesteld dat het socialisme van de SP zich nu beperkt tot een “wazige omarming van respect voor menselijke waardigheid, gelijkheid en solidariteit”. Ze brengen in herinnering dat de SP als één van de eersten, al in de jaren tachtig, harde eisen stelde aan migranten. “Als het om anti-immigratiebeleid gaat is er weinig te kiezen tussen de SP en Wilders’ PVV.”

‘Roemer legt niet uit waar hij het geld vandaan haalt’

De rijzende ster van Roemer is ook het invloedrijke opinieblad The Economist niet ontgaan. “Ooit een paria in de Nederlandse politiek, marcheert de SP nu op ideeën die net zo ouderwets zijn als de pumps die in Amsterdam weer in de mode zijn.” De “eeuwig glimlachende man” wil volgens het blad de “royale Nederlandse verzorgingsstaat” behouden, “zonder uit te leggen waar hij het geld vandaan haalt”. Roemer heeft Wilders van het politieke toneel verdreven, schrijft het blad, maar gaat qua euroscepsis niet zo ver als de PVV-leider. “De SP is niet tegen de Europese Unie, maar wil haar budget wel halveren. Ze is ook niet tegen de euro, maar wel tegen te strenge begrotingsregels.”

Minister van Financiën Jan Kees de Jager noemde vorige week in het praatprogramma Knevel en Van den Brink Roemers woorden over het niet betalen van Europese boetes onverstandig. “De rente loopt op door deze uitspraken, dat kost gewoon geld.” Of dat zo is moet blijken, maar in ieder geval wordt een eventuele SP-regeringsdeelname met argwaan bekeken. Of zoals The Economist voorspelt: “De volgende regering zal nog terughoudender dan haar voorganger zijn met Europese steunpakketten die uit nationale bezuinigingen gefinancierd moeten worden.” Toch is het zeer de vraag of de SP haar hoge positie in de peilingen blijft vasthouden. Gisteren zakte de partij in een peiling van EénVandaag met 8 zetels tot 30, waardoor de VVD weer de grootste is.

Volg de auteur op Twitter

    • Steven de Jong