Brieven

Minister Schippers werkt illegale arbeid in de hand

Recentelijk sprak minister Schippers dat mensen hun huis zelf schoon moeten maken: als ze 65 zijn moeten ze hun huis schoonhouden en als ze 75 zijn moeten ze hun huis schoonhouden. Hulp moet geboden worden door familie, buren of kennissen als men het zelf niet meer kan.

Is minister Schippers zich bewust van wat ze zegt? Eenmaal oud met fysieke mankementen, kan men zelf niet meer zijn huis schoonmaken.

Mantelzorg? Nederland is zijn sociaal gedrag ten opzichte van zijn medemens verloren. Geen politicus rept daarover. De psychosociale crisis kon wel eens erger zijn dan de economische. Kinderen? Ze hebben een baan, zijn meestal tweeverdieners, hebben doorgaans kinderen en zijn vaak overbelast.

Laat minister Schippers zich verdiepen in de realiteit. Als man van 83, ik kan nagenoeg niet meer lopen, weet ik waar ik het over heb.

Bovendien werkt de minister de illegale arbeid in de hand. Wie kan een dure legale kracht betalen? Zeker niet de lagere inkomens.

Den Haag

Wij vinden Noorwegen niet onvriendelijker geworden

Danielle Pinedo moet het slecht getroffen hebben (NRC Handelsblad, 23 augustus).

Mijn vrouw en ik waren deze maand een weekje in Oslo. Verschillende keren hebben we de weg gevraagd en steeds hebben we vriendelijk antwoord gekregen. Ook de buschauffeurs waren tot duidelijke uitleg – in behoorlijk Engels – bereid.

Wij komen al jaren in Noorwegen en we vinden er weinig veranderd. Het is er wel rijker en duurder geworden, maar niet onvriendelijker.

Eindhoven

Uitspraken Van der Staaij opgepompt door media

SGP-leider Kees van der Staaij heeft gezegd dat vrouwen die na een verkrachting zwanger zijn geworden, dit aan zichzelf hebben te wijten. Althans, dat was de publieke opinie. Weinigen hebben kennelijk de moeite genomen het interview terug te luisteren. In een paar uur tijd werd Van der Staaij neergezet als ‘vrouwenhater’, ‘ouderwets’, ‘gevoelloos mens’ en iemand ‘die geen oog heeft voor de ernst van verkrachting’.

Wat Van der Staaij precies gezegd heeft, werd (nogmaals) door hem bevestigd bij Knevel & Van den Brink. Op de vraag of Van der Staaij gelooft dat vrouwen een mechanisme hebben waardoor zij na een verkrachting niet zwanger worden, antwoordde hij: „Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt.” Dat dit door de media werd opgepompt tot dat vrouwen die na een verkrachting zwanger worden de zwangerschap aan zichzelf hebben te wijten, is volstrekt onbegrijpelijk.

Wat Van der Staaij heeft willen aangeven, is dat abortus, ongeacht de reden, verwerpelijk is. Daar kun je het mee eens of oneens zijn. De vraag of vrouwen een mechanisme hebben om zwangerschap te blokkeren, vraagt om een wetenschappelijk, niet om een emotioneel antwoord. Nrc.next heeft Van der Staaijs beweringen tenminste getoetst en als onwaar aangemerkt.

Capelle aan den IJssel

    • F.W. Steutel
    • Loek van Hal
    • Mr. Max van Veenendaal