'Bin Laden meteen door hoofd geschoten'

Anders dan de Amerikaanse regering vorig jaar beweerde is Al-Qaeda-leider Osama bin Laden in mei vorig jaar niet gedood in een vuurgevecht maar in het hoofd geschoten toen hij even om de hoek gluurde naar aanstormende Amerikaanse commandos vanachter een slaapkamerdeur in zijn huis in het Pakistaanse Abbottabad .

Dat schrijft een van de deelnemende Navy Seal-commando's, Matt Bissonnette, in een nieuw boek, getiteld 'No Easy Day’. Volgens Bissonette, die zich bedient van het pseudoniem Mark Owen, opende een collega van de elitetroepen die vlak voor hem liep onmiddellijk het vuur op de man, die vanaf de derde verdieping in het halfdonker naar beneden keek. Hij raakte hem in het hoofd.

Enkele seconden later waren de militairen in de slaapkamer en ontdekten dat de schoten Bin Laden zelf geraakt hadden. Met een groot gat in zijn hoofd lag hij stuiptrekkend in een plas bloed met over hem heen twee huilende vrouwen. De militairen trokken de vrouwen opzij en schoten nogmaals op hem tot hij bewegingloos op de grond lag. Daarna veegden ze het bloed van zijn gezicht om zich ervan te vergewissen dat het inderdaad Bin Laden was, zoals een jong meisje eerder al had gezegd.

Pas na de liquidatie van Bin Laden bleek bij een snelle inspectie dat deze op dat moment ongewapend was. Wapens had hij wel maar die lagen in een kast, nog onaangeroerd.

Milder waren de commando's voor de vrouwen en kinderen in de kamer. Een vrouw die een schotwond had opgelopen toen ze zich voor de aanvallers wilde werpen hielpen volgens de auteur onmiddellijk verbinden.

Militaire deskundigen tonen begrip voor het optreden van de commando's. Er was een groot risico dat Bin Laden zelf naar wapens zou hebben gegrepen, toen hij wist dat de commando's er aan kwamen.

Het boek van Bissonnette, wiens identiteit door het televisiestation Fox News werd vrijgegeven, is vooraf niet voorgelegd aan de Amerikaanse autoriteiten. Die bekijken nu of het boek staatsgeheimen prijsgeeft. De uitgever, Penguin, heeft de publicatiedatum vervroegd tot 4 september. Er is al zeer veel vraag naar het boek. (AP, Reuters, BBC)