Assad wil geen bufferzone en "heeft meer tijd nodig om strijd te winnen"

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gisteren het idee van een bufferzone in Syrië zelf verworpen als „onrealistisch”. Hij deed dat in een interview met een Syrisch tv-station, dat later op de dag zou worden uitgezonden.

Vrijwel gelijktijdig riep de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu juist opnieuw op tot de creatie van zo’n zone binnen Syrië. Duizenden vluchtelingen zouden daar een goed heenkomen kunnen zoeken in plaats van in Turkije. Ook de Franse president François Hollande heeft voor de instelling van zo’n bufferzone gepleit. Turkije heeft al ruim 80.000 Syrische vluchtelingen opgenomen en heeft gewaarschuwd dat het niet veel meer aankan. De Verenigde Naties zeiden onlangs dat het aantal vluchtelingen richting Turkije kan oplopen tot 200.000.

In het tv-interview verklaarde Assad verder: „Ik kan het (de situatie) in één zin samenvatten: we boeken vooruitgang, de toestand te velde is beter, maar we hebben nog niet gewonnen, dat vergt nog tijd.” Hij gaf toe dat zijn troepen moeite hebben de rebellen onder controle te houden. Reuters, AP, BBC