Antony Jenkins volgt opgestapte Barclays-topman op

Antony Jenkis (51) volgt de opgestapte Barclays-topman Bob Diamond op. Foto AP / Barclays

Antony Jenkins volgt Bob Diamond op als topman bij Barclays. Die laatste stapte in juli op nadat een schandaal rond rentetarieven die de bank manipuleerde aan het licht kwam.

Dat meldt persbureau Reuters. De ingetogen Jenkins (51) werd zes jaar geleden aangenomen bij Barclays om de creditcard-tak van het bedrijf te hervormen. Hij mist de investeringservaring van de flamboyante Diamond, maar werd al lange tijd door de opgestapte topman klaargestoomd om zijn opvolger te worden.

In juli kreeg Barclays een boete van 369 miljoen euro voor het manipuleren van twee belangrijke rentetarieven, Libor en Euribor. De twee tarieven hebben een grote invloed op wat consumenten en bedrijven aan rente moeten betalen. De reputatie van de bank kreeg als gevolg van het schandaal harde klappen.

Tegenover Reuters laat economisch analist Mike Trippitt weten dat Jenkins een “capabele” opvolger is van Diamond. “Het feit dat hij is opgeklommen uit de kleinhandeltak van het bedrijf zorgt ervoor dat hij een frisse blik heeft op de investeringsbank.” De aanstelling van Jenkis laat volgens het persbureau zien dat de bank breekt met het verleden.

Barclays laat in een verklaring weten dat de “grondige kennis” van Jenkins van de investeringsportefeuille van de bank en zijn kleinhandelervaring, voorbereid te zijn op nieuwe richtlijnen van de bankentoezichthouder. Britse banken moeten hun investeringstak zo ver mogelijk van hun bankentak afsplitsen, om te voorkomen dat belastingbetalers op moeten draaien als banken ten onder gaan aan verliezen

    • Hans Klis