Agenda Film

Orgelimprovisaties

In een langzaam schemerdonker wordende Stevenskerk in Nijmegen wordt op 4 september de film Nosferatu van Friedrich Murnau vertoond, met daarbij live geïmproviseerde orgelmuziek op het Königorgel. Nosferatu is de ‘moeder’ van alle Dracula-films. De omgeving van een grote monumentale kerk, het schemerlicht dat door de grote ramen valt, de klanken van het imposante Königorgel en de enorme akoestiek maken de film nog spannender dan hij al is.

4 sept, 20.30 uur, Sint Stevenskerk Nijmegen. www.nijmeegseorgelkring.org

Take This Waltz ****

Take This Waltz gaat over relatieperikelen: kindvrouwtje Margot (Michelle Williams) en knuffelbeer Lou (Seth Rogen) zijn dertigers met vagelijk creatieve beroepen. Ze zijn jong getrouwd en voelen zich comfortabel bij elkaar, maar hun relatie is seksueel een woestijn. De verleiding waaraan Margot blootstaat bij haar nieuwe buurman Daniel (Luke Kirby) is woest.

Take This Waltz – naar een lied van Leonard Cohen – draait om de keuze tussen passie of vertrouwdheid. Regisseur Sarah Polley laat het antwoord in het midden, maar dan ook echt. Veel filmmakers zeggen dat ze liever vragen stellen dan antwoorden geven, maar weinig filmmakers weten die vragen bij de kijker op te roepen. Polley wel. Bovenal is Take This Waltz een portret van vrouwelijke drift, even pornografisch als de mannelijke, maar emotioneel en psychologisch complexer.

Postcards from the Zoo ****

De Indonesische regisseur Edwin woont tegenwoordig in Amsterdam, waar hij aan de Filmacademie een master volgt. Hij regelde meteen een jaarkaart voor Artis, want Edwin heeft iets met dierentuinen. Dat blijkt ook wel uit Postcards from the Zoo, een sprookjesachtige film over het meisje Lana dat in de dierentuin van Jakarta opgroeit. Eenmaal volwassen volgt ze een mysterieuze goochelaar naar buiten, om te ontdekken dat mensen daar net zo gekooid zijn als dieren.

Edwin maakt bijzondere films. Ze zijn fragmentarisch, poëtisch en humoristisch, wreed en een beetje vreemd, want ze sluiten geen compromissen. Hij verstopt listig commentaar tussen de beelden, maar ook simpele shots van regen op een olifantshuid zijn ontroerend en adembenemend.