Afghaan in uniform van politie doodt Australiërs

Drie Australische militairen zijn gisteren in de Afghaanse provincie Uruzgan doodgeschoten door een man die was gehuld in een Afghaans politie-uniform. Kort daarop werden nog eens twee Australiërs gedood, toen hun helikopter bij de landing in de provincie Helmand verongelukte.

Daarmee was het de zwartste dag sinds Australië meer dan tien jaar geleden betrokken raakte bij het conflict in Afghanistan. „Dit is nieuws dat zo schokkend is dat het voor veel mensen zal voelen als een fysieke dreun”, aldus premier Julia Gillard.

Dit jaar zijn er al 34 van zulke incidenten geweest, waarbij geüniformeerde Afghanen onverhoeds het vuur openden op buitenlandse soldaten en politiemensen, veelal hun instructeurs. Daarbij zijn 45 buitenlanders om het leven gekomen, overwegend Amerikanen.

In reactie hierop hebben de Amerikanen inmiddels speciale bewapende ‘beschermengelen’ aangesteld, die scherp letten op contacten tussen militairen van de NAVO en Afghaanse militairen. Ook de Australiërs doen dit, maar het was onduidelijk of er gisteren in Uruzgan een ‘beschermengel’ aanwezig was. De dader van de aanslag wist over een muur rond het complex te ontkomen.

President Hamid Karzai, die door deze incidenten onder groeiende druk is gekomen, heeft gisteren de chef van de nationale inlichtingendienst, Rahmatullah Nabil, van zijn functie ontheven. Naar verluidt mede uit ongenoegen over de gebrekkige inlichtingenvoorziening over aanvallen van de Talibaan. Nabil wordt naar verluidt weggepromoveerd als ambassadeur. Ook zou Karzai naar verwachting dezer dagen nieuwe ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken benoemen. (AP, Reuters, BBC)