‘Afellay van Barcelona naar Schalke’

Oud-PSV’er Ibrahim Afellay verlaat na anderhalf seizoen alweer FC Barcelona. De Nederlandse international heeft ervoor gekozen komend seizoen in Gelsenkirchen te voetballen. Bij Schalke 04 wordt hij herenigd met trainer Huub Stevens en Oranje-collega Klaas-Jan Huntelaar.

Ibrahim Afellay werd na een runoerig EK wel in de selectie opgenomen voor de eerste interland onder de nieuwe bondscoach Louis van Gaal, maar werd tegen België de hele wedstrijd op de bank gehouden. Foto AFP / Robin Utrecht

Oud-PSV’er Ibrahim Afellay verlaat na anderhalf seizoen al weer FC Barcelona. De Nederlandse international heeft ervoor gekozen komend seizoen in Gelsenkichen te voetballen. Bij Schalke 04 wordt hij herenigd met trainer Huub Stevens en Oranje-collega Klaas-Jan Huntelaar. In Catalonië kwam de 26-jarige Utrechter niet meer in de plannen voor en wordt voor één jaar verhuurd aan de Duitse club.

Voetbal International meldt dat Afellay vanmiddag afreist naar Duitsland om de overgang af te ronden. De doorslag gaf volgens PSV-watcher Thijs Slegers het gegeven dat Afellay daar veel aan spelen toekomt en ook in de Champions League kan uitkomen. De manier van voetballen en het feit dat geld voor Schalke geen probleem is zouden ook een rol hebben gespeeld.

Twitter avatar KJ_Huntelaar Klaas Jan Huntelaar I want to welcome Ibrahim Afellay at #S04.!! Tomorrow training at 16.00.. Don’t forget ;) wilkommen Ibrahim Afellay..!

Nieuwe coach, geen perspectief

Afellay vetrok in januari 2010 van PSV naar Barcelona. De Eindhovenaren vingen zo nog rond de 3 miljoen euro voor hun jeugdproduct dat zijn contract niet wilde verlengen. In Catalonië mocht de aanvaller in de tweede helft van het seizoen 2010-2011 af en toe ruiken aan het grote werk, maar coach Pep Guardiola had weinig haast met het ‘brengen’ van de technisch begaafde speler. Pas aan het eind kreeg hij met regelmaat veel speelminuten.

Aan het begin van het nieuwe seizoen scheurde Afellay echter de voorste kruisband van zijn linkerknie. Hierdoor bracht hij het overgrote deel van afgelopen seizoen al revaliderend door in plaats van tussen spelers als Lionel Messi, Andres Iniesta en Xavi. Afellay raakte net op tijd fit voor het EK voetbal van deze zomer. Guardiola’s opvolger Tito Vilanova liet ‘Ibi’ de voorbije weken meermalen weten dat er voor hem weinig perspectief meer was bij Barça.

Twee keer scoren

Bij Schalke komt de aanvaller dus samen te spelen met Huntelaar. Beide spelers werden samen met Robin van Persie door diverse media aangewezen als de rotte appels in de selectie van Oranje waardoor “presteren onmogelijk” was en het EK op een grote teleurstelling uitliep.

Afellay droeg veelal als invaller in totaal 34 keer het shirt van Barcelona en scoorde tweemaal, maar nimmer in Nou Camp. Zijn eerste, tegen Almeria, volgde enkele weken na zijn overgang. De laatste was twee weken geleden in de oefenwedstrijd tegen Dinamo Boekarest:

    • Jules Seegers