Yahoo ontslaat chef om uitspraak dat ‘Romney feest, terwijl zwarte mensen verdrinken’

This Tuesday, Aug. 28, 2012 photo released by ABC News shows Yahoo News' Washington bureau chief David Chalian at the Republican National Convention in Tampa, Fla. Yahoo News fired Chalian after making a comment about Republican presidential candidate Mitt Romney and his wife Ann before Yahoo began its live coverage of the GOP convention on Tuesday evening. Yahoo is streaming coverage in association with ABC News. (AP Photo/ABC, Donna Svennevik)
This Tuesday, Aug. 28, 2012 photo released by ABC News shows Yahoo News' Washington bureau chief David Chalian at the Republican National Convention in Tampa, Fla. Yahoo News fired Chalian after making a comment about Republican presidential candidate Mitt Romney and his wife Ann before Yahoo began its live coverage of the GOP convention on Tuesday evening. Yahoo is streaming coverage in association with ABC News. (AP Photo/ABC, Donna Svennevik) David Chalian gisteren in actie bij de Republikeinse conventie. Foto AP / ABC / Donna Svennevik)

De bureauchef van Yahoo News in Washington is de laan uitgestuurd, omdat hij gisteren voor een open microfoon zei dat Mitt Romney en zijn vrouw ‘het geen enkel probleem vinden om een feestje te houden terwijl er zwarte mensen verdrinken’.

David Chalian maakte zijn opmerking vlak voor Yahoo een live uitzending vanuit de Republikeinse conventie begon. Yahoo zendt de bijeenkomst samen met ABC News uit. Chalian verwijst met zijn opmerking naar het feit dat de conventie plaatsvindt op het moment dat Isaac - die vandaag van orkaan afzwakte tot tropische storm - de kust van Louisiana aandoet.

‘Sorry Mitt’

Een woordvoerster van Yahoo zei vandaag dat Chalians opmerking misplaatst was en dat het niet de visie van Yahoo weergeeft. Het bedrijf heeft zijn excuses aangeboden aan Romney en diens aanhangers.

Twitter avatar Yahoo Yahoo! …We apologize to Mitt Romney, his staff, their supporters and anyone who was offended.

Hoezo sorry?

Niet iedereen vindt het ontslag van Chalian op zijn plaats:

Twitter avatar sunny_hundal sunny hundal Why did Yahoo News fire editor for saying Romney was happily partying while black people were drowning? It’s true http://t.co/vhOW4m8v
Twitter avatar pbsgwen gwen ifill One mistake does not change this. @DavidChalian is God’s gift to political journalism. #IStandwithDavid
Twitter avatar iowahawkblog David Burge The only surprise is that Chalian was fired, and the only reason he was fired was it was accidentally recorded.