Winst Nederlandse bedrijfsleven smelt weg door eurocrisis

De economische crisis in Europa hakt hard in de winstgevendheid van het Nederlandse bedrijfsleven. In de eerste helft van dit jaar is de gezamenlijke nettowinst van de grote bedrijven uit de twee hoofdindexen van de Amsterdamse beurs met ruim 22 procent gedaald, tot 18,1 miljard euro. Dat blijkt uit een analyse van de halfjaarcijfers van veertig grote Nederlandse beursfondsen, die NRC Handelsblad maakte.

Door de aanhoudende crisissfeer, vooral in Europa, ziet het er somber uit voor de grote Nederlandse multinationals. De gezamenlijke omzet van de onderzochte bedrijven is in het afgelopen half jaar weliswaar gestegen, met ruim 9 procent tot ruim 378 miljard euro, maar bij de meeste multinationals daalde de winstgevendheid. Van de veertig onderzochte concerns uit de AEX- en Midkapindex vertoonde een meerderheid van 23 bedrijven een winstdaling, waaronder oliegigant Shell. Drie concerns leden verlies, waaronder bouwconcern BAM en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM.

Vrijwel alle bedrijven, die allemaal internationaal actief zijn, kampen met de economische crisis in Europa en een trager tempo van de wereldhandel. De stijging van grondstofprijzen, dit jaar verergerd door extreme droogte in de Amerikaanse graanstaten, treft vooral bedrijven die actief zijn in de levensmiddelen.

Geen van de onderzochte bedrijven verwacht per saldo verbetering van de lastige economische omstandigheden op korte termijn. Bij de toelichting op hun halfjaarcijfers waren de meeste bestuursvoorzitters somber gestemd.

In NRC Handelsblad staat vandaag een uitgebreid artikel over de verdampende winst van beursgenoteerde bedrijven. Abonnees kunnen de digitale editie hier vinden.

    • Melle Garschagen en Philip de Witt Wijnen