We mogen over twee weken stemmen, maar weten maar weinig over de politiek

Foto NRC / Roel Rozenburg

Nederlanders weten niet goed hoe het politieke systeem werkt, in het bijzonder vrouwen en volwassenen onder de 34. Zo weet ruim vijftig procent van de vrouwen niet dat de Tweede Kamer wetten kan maken en veranderen, blijkt uit onderzoek.

TNS NIPO stelde in opdracht van onderwijsinstelling LOI ruim duizend Nederlanders over de politiek. Enkele uitkomsten:

  • Slechts de helft van de ondervraagden weet dat de Staten-Generaal bestaan uit de Eerste en Tweede Kamer.
  • Bijna vijftig procent weet evenmin wat een coalitie is.
  • Maar 34 procent weet dat de regering bestaat uit de koningin en de ministers.
  • De term ‘exitpoll’ doet slechts bij 45 procent van de ondervraagden een belletje rinkelen.

Bij vrouwen en jongere mensen lijkt de kennis over het politieke bestel nog gebrekkiger, schrijft persbureau Novum op basis van het rapport:

Zo weet 54 procent van de vrouwen en nog geen vijftig procent van de mensen tussen de 18 en 34 dat de Tweede Kamer 150 leden telt. Bij mannen is dat 71 procent. Ook denkt ruim de helft van de vrouwen en jongvolwassenen dat de koningin geen stemrecht heeft. Hierop scoren mannen en senioren echter nauwelijks beter, aldus de LOI.

Van de vrouwen weet ook maar 65 procent wie de huidige minister van Financiën is, tegenover 84 procent van de mannen. Van de volwassenen onder de 34 jaar weet maar zestig procent dat. Van zowel de vrouwen als de jonge volwassenen weet 28 procent niet dat bij de verkiezingen op 12 september een nieuwe Tweede Kamer wordt gekozen.

Twintig procent wil voorwaarden verbinden aan stemrecht

Circa een vijfde van de ondervraagden vindt dat naast de Nederlandse nationaliteit en de leeftijdsgrens van 18 jaar nog andere voorwaarden zouden moeten worden verbonden aan het stemrecht. Vooral mannen (25 procent) vinden dat een minimaal opleidingsniveau een extra voorwaarde moet zijn. Van de vrouwen vindt twaalf procent dat.

Veel ondervraagden erkennen overigens dat zij weinig weten van de politiek. Van de jongere mensen was dat 62 procent. Van de vrouwen vindt 55 procent dat en veertig procent van de mannen.