‘Bin Laden door hoofd geschoten toen hij naar buiten keek’

Daags na de bestorming wordt de villa van Osama bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad druk bezocht door inwoners en pers. Foto: AP / Aqeel Ahmed

Uit de pennenvruchten van auteur Mark Owen, een voormalig Navy Seal die betrokken was bij de bestorming van het huis van Osama bin Laden, blijkt dat de terroristenleider tijdens de aanval niet direct een gevaar vormde.

Volgens een officiële verklaring werd Bin Laden door de Seals door zijn hoofd geschoten toen hij zich tijdens de bestorming verzette.

Owen, volgens Fox News een pseudoniem voor de 36-jarige voormalige Navy Seal Matt Bissonnette, spreekt dit in zijn boek No Easy Day echter tegen. Hij stelt dat hij met een andere commando, de point man, een trap opliep en enkele schoten hoorde toen hij de terroristenleider om de hoek zag verschijnen.

In het boek, dat 4 september zal verschijnen, beschrijft Owen dat Bin Laden onmiddellijk de kamer in dook, waarna de Navy Seals hem aantroffen in een plas bloed, omringd door twee vrouwen.

Daarop zouden de militairen de twee vrouwen in een hoek hebben gedreven en de nog in leven zijnde Bin Laden nogmaals hebben beschoten, tot de dood volgde. Niet veel later vonden de commando’s in de ruimte twee wapens, beide ongebruikt, aldus Owen.

Veiligheidsdiensten in de Verenigde Staten vrezen dat het boek, waarvan de publicatie vanwege de enorme belangstelling een week is vervroegd, staatsgeheimen bevat. Omdat het Witte Huis, het Pentagon en de CIA geen toestemming voor de publicatie hebben gegeven, zou het verhaal voor de auteur een staartje kunnen krijgen.

Owen op zijn beurt laat tegenover persbureau AP weten dat het boek geen informatie bevat die kan leiden tot een gevaar voor de staatsveiligheid. Wel staat zijn eigen veiligheid op het spel; op verschillende websites van Al-Qaeda hebben jihadisten afbeeldingen geplaatst van de auteur en opgeroepen hem te doden.