Van der Staaij krabbelt terug na uitspraken over zwangerschap bij verkrachting

"Ik heb willen zeggen dat het bij het overgrote deel van de abortussen niet om deze situaties gaat.” Foto NRC / Roel Rozenburg

SGP-leider Kees van der Staaij heeft niet willen zeggen dat de kans op zwangerschap bij verkrachting relatief klein is. Dat heeft Van der Staaij gisteravond gezegd in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

“Dat is niet wat ik heb willen zeggen. Ik heb willen zeggen dat het bij het overgrote deel van de abortussen niet om deze situaties gaat.”

Ondanks het aandringen van de presentatoren en de aanwezige gasten, waaronder D66-leider Pechtold, wilde Van der Staaij zijn woorden echter niet terugnemen.

“Waarom is er nou allemaal pressie om uitspraken terug te nemen. Mag ik het zo zeggen dat ik het betreur dat als de uitspraken zo worden opgevat dat vrouwen het aan zichzelf hebben te wijten. Die indruk heb ik absoluut niet willen wekken en daar neem ik afstand van.”

Hij erkende zich te hebben gebaseerd op verouderd onderzoek, dat uitwees dat vrouwen hoogst zelden zwanger worden na verkrachting. Nieuwer onderzoek heeft aangetoond dat er geen verschil is met vrijwillige gemeenschap.

Het gesprek met Van der Staaij, met het hoogtepunt van de discussie vanaf dertien minuten
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Van der Staaij noemde de discussie over cijfers en percentages een zijpad. Het gaat hem erom te benadrukken dat het bij het overgrote deel van de abortussen niet gaat om zwangerschap als gevolg van verkrachting. Dat wordt echter wel vaak als argument gebruikt door voorstanders van abortus, zei Van der Staaij. De SGP is tegen abortus onder alle omstandigheden.

Gisteren liet de SGP-leider in een verklaring al weten verkrachting ‘iets vreselijks’ en ‘zeer tragisch’ te vinden. Of zwangerschap na verkrachting wel of niet vaker voorkomt is voor de SGP echter ‘niet de hoofdvraag’.

Veel ophef over uitspraken

Van der Staaij zorgde gisteren voor ophef in politiek Den Haag met zijn uitspraken over zwangerschap en verkrachting. Tijdens een interview op RTL-Z werd hij gevraagd naar een reactie op de omstreden uitspraken van het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Todd Akin. Die zei dat vrouwen na een verkrachting niet zwanger konden worden. Van der Staaij nam daar geen afstand van. “Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt, maar neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren”, antwoordde de SGP-leider.

Beveiliging voor Van der Staaij

Politici van veel andere partijen spraken schande van de uitspraken van Van der Staaij. Volgens het Reformatorisch Dagblad werd Van der Staaij gisteravond op een campagnebijeenkomst beveiligd. Dat zou verband houden met zijn uitspraken.