Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Van der Staaij: bizar hoe mensen tekeergaan, heb niets gezegd dat niet klopt

SGP-leider Kees van der Staaij vindt het “bizar” hoe sommige mensen hebben gereageerd op zijn uitspraak over de relatie tussen verkrachting en zwangerschap. De SGP’er blijft erbij dat hij niets heeft gezegd dat niet klopt.

SGP-leider Van der Staaij ontving bedreigingen naar aanleiding van zijn uitspraak over verkrachting en zwangerschap. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

SGP-leider Kees van der Staaij vindt het “bizar” hoe sommige mensen hebben gereageerd op zijn uitspraak over de relatie tussen verkrachting en zwangerschap. De SGP’er blijft erbij dat hij niets heeft gezegd dat niet klopt.

In een interview met het Reformatorisch Dagblad zegt Van der Staaij vanmiddag dat hij na zijn interview bij RTL Z gisteren “niet het idee had uitspraken te hebben gedaan die tot zo’n heftig rumoer zouden kunnen leiden”. Van der Staaij zei in het programma Wat kiest Nederland dat de kans op zwangerschap klein is na verkrachting. nrc.next zocht de bewering van de SGP-leider uit en concludeerde vanochtend dat deze uitspraak onwaar is. Onder verkrachtingsslachtoffers komt zwangerschap relatief zelfs iets vaker voor.

‘Het is niet het geval dat ik iets gezegd hebt dat niet klopt’

Zelf is Van der Staaij is nog altijd van mening dat hij geen onwaarheden heeft verkondigd, zo zegt hij tegen het christelijke dagblad, hoewel hij wel baalt van de uitwerking van zijn uitspraken:

“Achteraf is alles prachtig na te zien, maar op het moment dat iets verkeerd valt, doe je het altijd fout. Als ik iets gezegd heb dat niet klopt, ben ik bereid dat ruiterlijk toe te geven, maar dat is volgens mij, als het gaat om de feiten, niet het geval. Als ik kijk naar de uitwerking die het nu heeft gekregen, zou ik het natuurlijk anders hebben geformuleerd om misverstanden zoals je die nu ziet te voorkomen.”

Van der Staaij is erg geschrokken van de bedreigingen die hij naar aanleiding van de uitzending kreeg en waardoor hij inmiddels beveiligd moet worden:

“Je weet hoe het soms werkt, maar toch sta je raar te kijken naar wat mensen er zonder enige remming aan beledigingen en bedreigingen uitgooien. Natuurlijk snap ik dat bij een dergelijk gevoelig onderwerp emoties betrokken zijn, maar die moeten niet de boventoon voeren. Er is een categorie mensen die puur reageert op alleen een flard uit een gesprek en denkt: er moet een galg worden opgericht, Barbertje moet hangen. Daar is geen enkel gesprek mee te voeren.”

‘Ik wilde een stem geven aan het ongeboren leven’

De SGP-leider vindt het jammer dat de hele rel rond één van zijn uitspraken de aandacht heeft afgeleid van het punt dat hij wilde maken over de in zijn ogen veel te liberale abortuswetgeving in Nederland:

“Want dan wordt de hele moeilijke en relatief zeldzame situatie van een abortus na een zwangerschap door een verkrachting misbruikt als een hefboom om de discussie over ons buitengewoon liberale abortusbeleid, waardoor jaarlijks 30.000 kinderen in de moederschoot worden gedood, maar niet te voeren. Ik wil daaraan juist een stem geven en voor het ongeboren leven blijven opkomen.”