Uitgelicht

Film

The Game (David Fincher, 1997, VS). Uitgekiende, geraffineerde thriller over een schatrijke zakenman (Michael Douglas) die voor zijn verjaardag een uitnodiging cadeau krijgt om aan een geheimzinnig spel deel te nemen. Knipogend naar Hitchcock maakte regisseur Fincher een kille, maar intrigerende film over egoverlies en het plezier van een schijnwereld.RTL8, 20.30-23.00u.

Morlocks (Simon Wells, 2011, VS). De veranderingen die de makers van The Time Machine aan het oorspronkelijke boek van H.G. Wells (1895) en de filmversie van George Pal (1960) hebben toegevoegd, zorgen voor een geheel nieuwe interpretatie. De uitvinder van de tijdreismachine is hier een New Yorker die in het jaar 802701 in contact komt met de Eloi, die ogenschijnlijk in een new age-paradijs wonen, met veelal exotisch uitziende, schaars geklede vrouwen die rondhuppelen in de natuur. Dat zij elke avond zonder protest mede-Eloi als makke schapen naar de slachtbank leiden als offer aan de in de onderwereld levende Morlocks, een gedegenereerd ras, maakt de tijdreiziger woedend. De Amerikaan gaat natuurlijk ook deze wereld bevrijden van het terrorisme.RTL7, 20.30-22.45u.

The Ugly Truth (Robert Luketic, 2009, VS). Romantische verwikkelingen tussen vrouwelijke producer Abby (Katherine Heigl) van een ontbijtshow en de macho presentator Mike (Gerard Butler). Zij denkt de ideale man gevonden te hebben in de knappe dokter Colin, maar Mike brengt haar op andere gedachten. RTL5, 20.30-22.30u.

Baby Mama (Michael McCullers, 2008, VS). Komedie. Alleenstaande carrièrevrouw Kate Holbrook (Tina Fey) nadert de veertig en wenst een kind. Als de draagmoeder die het kind moet baren onverwacht op straat wordt gezet, komt ze noodgedwongen in huis bij de carrièrevrouw. Daar botsen de twee bij de voorbereidingen op de geboorte: de gedegen, gestructureerde Kate contra de levenslustige Angie (Amy Poehler). Ook met Greg Kinnear, Sigourney Weaver, Steve Martin.RTL5, 22.30-00.35u.

Informatief

André Kuipers, terug in Nederland. Rob Trip praat met de Nederlandse astronaut over zijn ervaringen tijdens zijn recente verblijf in het International Space Station en zijn terugkeer naar aarde. Ned.1, 20.30-21.20u.

Des racines et des ailes: Trésors du Mexique. Reportagemagazine, vanavond gewijd aan de vele culturen die sporen hebben getrokken in Mexico: Maya’s, Azteken, Olmeken, Tarasken. Het land heeft een mozaïek van beschavingen gekend, en daarvan getuigt het buitengewone architectonische erfgoed. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 21.00-22.45u.

Nazi death squads. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Einsatzgruppen berucht om hun misdaden. Het waren paramilitaire doodseskaders die aan het Oostfront werden ingezet bij het vermoorden van Joden, zigeuners en communisten. Zo vermoordden zij bijvoorbeeld in 1941 binnen drie dagen 33.771 mensen in Babi Yar (Oekraïne). Deze documentaire richt zich op één stad met talloze slachtoffers en toont het bewijs – foto's, documenten en filmmateriaal – dat daar van de massamoord werd achtergelaten. NGC 21.00-22.00u.

Claude Lévi-Strauss. Portret van een van de grote denkers van de twintigste eeuw, gebaseerd op een interview dat de filosoof in 1972 gaf en waarin hij vertelde over zijn studiejaren, de jaren in Brazilië en New York als autodidact etnologie, de ontwikkeling van zijn ideeën over gestructureerde intuïtie, zijn onderzoeken naar incest en naar mythes. Arte, 23.20-00.20u.

Amusement

The Nanny. Herhaling van komische serie met Fran Drescher als Fran, de prettig ordinaire en lekker trashy geklede oppas voor de drie kinderen van de rijke Britse weduwnaar en theaterproducent Maxwell Sheffield (Charles Shaughnessy). Vanavond wil Fran een feestje organiseren voor Maggie, maar mister Sheffield is bang dat de feestjes van Fran te wild zijn voor zijn keurige dochter. Met Daniel Davis als Niles, de butler.RTL8, 20.00-20.30u.

The Killing II. Aflevering acht van tiendelige serie. Jens Peter Raben wordt neergeschoten. Een videodagboek brengt nieuw licht op de zaak en kolonel Jarnvig, de schoonvader van Raben, opent een eigen onderzoek.Ned.2, 22.45-23.50u.

Sport

Paralympische Spelen. Magazine, rechtstreeks uit het Holland Huis in Londen. Herman van der Zandt presenteert het programma dat dagelijks wordt uitgezonden tot het einde van de Paralympics op 9 september. Ned.1, 19.00-19.25u en Ned.3, 23.15-00.05u.

Paralympics London 2012. Rechtstreeks verslag van de openingsceremonie. ARD, 22.00-00.00u.