Turkije wil veilige zone in Syrië voor vluchtelingen - Assad: onrealistisch

Een vluchtelingenkamp op de grens met Irak. Turkije gaat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vragen een veilige zone voor vluchtelingen binnen Syrië in te stellen. Foto Reuters / Ali al-Mashhadani

Turkije gaat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vragen een veilige zone voor vluchtelingen binnen Syrië in te stellen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu vandaag gezegd.

Davutoglu deed zijn uitspraak voor hij naar New York vertrok voor een vergadering die de Veiligheidsraad over Syrië heeft belegd. De vluchtelingen zouden in die veilige zone door de VN moeten worden opgevangen in kampen. Turkije heeft tot nu toe meer dan tachtigduizend vluchtelingen uit Syrië opgenomen en zegt geen ongelimiteerd aantal vluchtelingen aan te kunnen.

Assad: veilige zone is onrealistisch

Volgens de Syrische president is zo’n veilige zone, waar Turkije al langer voor pleit, onrealistisch. Dat zei hij vandaag in een interview met een Syrische tv-zender. In een samenvatting van het interview, dat later vandaag helemaal wordt uitgezonden, stelt Assad ook dat het regime ‘vooruitgang boekt’, maar dat de strijd nog niet gestreden is. Volgens Assad voert Syrië “een regionaal en wereldwijd gevecht” en kost het tijd voordat het land deze strijd wint.

In Syrië is al zeventien maanden een opstand gaande. Inmiddels is de opstand uitgegroeid tot een burgeroorlog. Daarbij zijn al meer dan twintigduizend Syriërs om het leven gekomen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kan het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije oplopen tot tweehonderdduizend. Gisteren ging een van de vier opvangkampen die Turkije momenteel bouwt open. Enkele duizenden vluchtelingen die aan de grens wachten kunnen daardoor worden toegelaten.