Togolese vrouwen imiteren klassieker

In het land Togo, gelegen aan Afrika’s westkust, zijn vrouwen in „seksstaking” gegaan om president Fauré Gnassingbé tot aftreden te dwingen. Met hun seksuele boycot willen de vrouwen laten zien dat ze macht hebben en de mannen ertoe aansporen zich te verzetten tegen de president.

Dit initiatief lijkt rechtstreeks voort te komen uit de klassieke komedie Lysistrata uit 411 voor Christus, geschreven door Aristofanes. Hierin doet Lysistrata tijdens de Peloponnesische Oorlog aan de Griekse vrouwen het geniale voorstel om de mannen elk seksueel genot te onthouden zolang er geen vrede is.

Aristofanes’ satire over de waanzin van de oorlog krijgt wereldwijd nog altijd tal van uitvoeringen. In Nederland heette het stuk in 2000 Sexboycot en in 2002 kwam er een versie die Benen toe heette. Regisseur Theu Boermans bracht in 2004 zijn Lysistrata uit waarin „vrouwen de vredeswens belichamen en daartoe lichamelijk genot offeren”.

De seksstaking dient ook andere doelen. Zo besloten Turkse vrouwen in 2001 in het dorp Sirt tot een seksstaking omdat de mannen weigerden de waterleiding te repareren. Tien jaar geleden wilden in Liberia, de vrouwen zo na jaren van burgeroorlog de mannen laten inzien dat oorlogvoeren zinloos is.

Lysistrata en haar Griekse vriendinnen kregen de mannen al snel zo ver dat ze vrede sloten, maar daar ging wel heel wat echtelijk gekibbel aan vooraf. Aristofanes gaf een verrassende wending aan zijn satire. De klagende vrouwen blijken niet tegen oorlog, maar komen in de liefde van alles te kort, ze missen „een beurt”, zoals Aristofanes het plastisch uitdrukt. Eigenlijk wilden ze gewoon hun mannen terug in bed.