Spannende paragnostenjacht

Red Lights. Regie: Rodrigo Cortés. Met: Cillian Murphy, Sigourney Weaver, Robert De Niro. In: 46 bioscopen. ***

Onverwacht pakkend, deze spiritismethriller. Terwijl de Spaanse regisseur Rodrigo Cortés (1973) lang niet zo origineel is als in zijn doorbraak Buried (2010) waarin een vrachtwagenchauffeur uit een doodskist moest ontsnappen. Red Lights volgt de ‘ghostbusters’ Cillian Murphy en Sigourney Weaver die elke helderziende, paragnost of telepaat binnen een mum van tijd ontmaskeren. Behalve de blinde lepelbuiger Simon Silver, gespeeld door Robert De Niro – nog steeds een fijne filmacteur als hij het schmieren beperkt. De film is formuleachtig, maar met name in het begin spannend en zelfs beklemmend, waarbij paragnostenjager Cillian Murphy, met zijn soms kille, soms desperate waterblauwe ogen ongrijpbaar is. Aan het eind ontspoort het in veel donder en bliksem. Maar dan heeft de film je toch even doen geloven dat er meer is tussen hemel en aarde.

Dana Linssen