SP verliest fors aantal zetels in peiling - Roemer: ik heb het niet goed gedaan

Foto NRC / Joyce van Belkom

De SP heeft enorm verloren in de nieuwste peiling van EénVandaag: de socialisten zakken van 38 naar 30 zetels. De VVD verliest twee zetels, maar is met 33 zetels wel weer de grootste partij.

EénVandaag noemt het RTL-premiersdebat van afgelopen zondag, waarin PvdA-leider Diederik Samsom goed voor de dag kwam, de belangrijkste oorzaak van de daling bij de SP:

De SP en de VVD domineren nu maandenlang het politieke strijdveld. In de eerste echte campagneweek heeft de PvdA zich bij deze twee partijen gevoegd. De partij wint vier zetels en is met 21 zetels nu de derde partij. Een belangrijke oorzaak van die verschuiving is het optreden van Samsom tijdens het RTL-debat. Het verschil tussen de PvdA en de SP is geslonken tot negen zetels.

Roemer: ik heb het niet goed gedaan

“In het debat met Rutte bij RTL heb ik het niet goed gedaan”, reageert SP-leider Emile Roemer voor de camera van de actualiteitenrubriek. Roemer zegt te zijn geschrokken en zoekt de fout bij zichzelf.

“Daar schrik ik van. Misschien ben ik te aardig gebleven. De komende tijd moet ik toch duidelijker maken waar we voor staan. Ik was uit het veld geslagen. Ik was op alles voorbereid maar niet op politici die glashard ontkennen wat in hun verkiezingsprogramma staat. Ik heb nu wel een wijze les gehad.”

SP verliest zetels aan verschillende partijen

Twee weken geleden steeg de SP in de peiling van EénVandaag nog naar een recordhoogte van 39 zetels. De SP verliest volgens de onderzoekers van EénVandaag nu zetels aan diverse partijen: drie daarvan gaan naar de PvdA, die in totaal vier zetels boekt en stijgt van 17 naar 21 zetels. Ook verliest de SP één zetel aan respectievelijk de PVV, 50Plus en D66.

De PVV doet het ook goed in vergelijking met de peiling van vorige week en komt door een winst van drie zetels uit op een totaal van achttien. D66 gaat er ook twee zetels op vooruit (van twaalf naar veertien) en de nieuwe partij 50Plus komt door het virtueel winnen van één zetel nu zelfs op vier zetels.

Ook verlies voor SP bij TNS NIPO en De Hond

In de nieuwste peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO, die gisteravond werd gepubliceerd, daalde SP ook al fors: van 34 naar 30 zetels. De VVD groeide bij TNS NIPO twee zetels, van 34 naar 36. In de laatste peiling van Maurice de Hond stonden SP en VVD op respectievelijk 35 en 32 zetels.

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.