SGP-lijsttrekker bedreigd na uitspraken over verkrachting

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij is bedreigd en had beveiliging nodig nadat hij uitspraken had gedaan over de kansen op zwangerschap na verkrachting. Gisteren zei hij in het RTL-televisieprogramma Wat kiest Nederland dat de kans op zwangerschap klein is na verkrachting. Later verduidelijkte hij die bewering in andere media.

Over de beveiliging en de aard van de bedreigingen kan de SGP niets zeggen. „Dat die beveiliging nodig is, zegt in feite al genoeg”, zei een woordvoerder vanmorgen. Tijdens Van der Staaijs aanwezigheid gisteravond bij het EO-televisieprogramma Knevel & Van den Brink en een partijbijeenkomst in Middelharnis waren beveiligers aanwezig.

Van der Staaijs opmerkingen leidden gisteren onmiddellijk tot felle reacties van andere politici. Jetta Klijnsma (PvdA) eiste excuses aan alle vrouwen in Nederland. Volgens GroenLinks „bedreigt de orthodoxie van de SGP de positie van vrouwen”. Pia Dijkstra (D66) noemde de uitlatingen ongehoord en respectloos. De SGP-woordvoerder: „Van de grove reacties die we hebben gekregen, slaat de schrik je om het hart. Het komt bijna neer op verbaal lynchen. Terwijl ons standpunt niet anders is dan gisteren of eergisteren.”

Gisterenavond bij Knevel & Van den Brink legde Van der Staaij uit dat hij bereid is om discussie te voeren over de feiten, maar die zijn wat hem betreft „een zijpad”. Kernpunt is volgens hem dat de meeste abortussen in Nederland niet plaatsvinden vanwege verkrachting, terwijl dat wel vaak als argument dient om abortussen toe te staan. De SGP is en blijft tegen dat „ongehoord liberale” beleid, legde Van der Staaij nog eens uit.