Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

SGP geschrokken van vele ‘grove’ reacties op inmiddels beveiligde Van der Staaij

SGP-leider Van der Staaij ontving bedreigingen naar aanleiding van zijn uitspraak over verkrachting en zwangerschap. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De SGP is erg geschrokken van de vele grove reacties die de partij naar eigen zeggen heeft ontvangen na de publiciteit rond lijsttrekker Kees van der Staaij, die gisteren tot woede van velen zei dat de kans op zwangerschap bij een verkrachting niet zo groot is.

Een woordvoerder van de SGP zegt in een reactie tegenover NRC Handelsblad verbaasd te zijn over de felheid van de reacties:

“Van de grove reacties die we hebben gekregen, slaat de schrik je om het hart. Het komt bijna neer op verbaal lynchen. Terwijl ons standpunt niet anders is dan gisteren of eergisteren.”

Van der Staaij zei gisteren in het RTL-televisieprogramma Wat kiest Nederland in antwoord op een kijkersvraag dat de kans op zwangerschap klein is na verkrachting. nrc.next zocht de bewering van de SGP-leider uit en concludeerde vanochtend dat deze uitspraak onwaar is. Onder verkrachtingsslachtoffers komt zwangerschap relatief zelfs iets vaker voor.

‘Dat beveiliging nodig is, zegt al genoeg’

Het Reformatorisch Dagblad meldde gisteravond dat Van der Staaij naar aanleiding van bedreigingen beveiligers om zich heen had bij een partijbijeenkomst in Middelharnis en rond zijn optreden bij het televisieprogramma Knevel en Van den Brink.

Over de beveiliging en de aard van de bedreigingen kon de SGP-woordvoerder vanochtend niets zeggen. “Dat die beveiliging nodig is, zegt in feite al genoeg”, aldus de woordvoerder.

Felle reacties op uitspraak Van der Staaij

Van der Staaijs opmerkingen leidden gisteren onmiddellijk tot felle reacties van andere politici. Jetta Klijnsma (PvdA) eiste excuses aan alle vrouwen in Nederland. Volgens GroenLinks “bedreigt de orthodoxie van de SGP de positie van vrouwen”. Pia Dijkstra (D66) noemde de uitlatingen ongehoord en respectloos.