Rutte wil niet regeren met ‘links blok’ (maar verder sluit hij geen partijen uit)

Samsom, Rutte, Roemer en Wilders tijdens het RTL-premiersdebat in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh
Samsom, Rutte, Roemer en Wilders tijdens het RTL-premiersdebat in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Samsom, Rutte, Roemer en Wilders tijdens het RTL-premiersdebat in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh

Premier en VVD-leider Mark Rutte zal een ‘links blok’ van SP, PvdA en GroenLinks na de verkiezingen niet aan een meerderheid helpen. Dat zei Rutte vandaag tijdens een bezoek aan de redactie van De Twentsche Courant Tubantia in Enschede.

Rutte stelde dat SP, PvdA en GroenLinks een blok aan het vormen zijn. “Dat is slecht nieuws voor Nederland”, zei hij. De VVD zal niet meedoen aan een kabinet waar verder deze drie linkse partijen in zitten. Verder sluit de VVD geen partijen of combinaties uit, zei Rutte. Hij vindt het ‘onbeleefd naar de kiezer’ om voor de verkiezingen te praten over coalities.

‘De VVD haalt minimaal 35 zetels’

Rutte deed op verzoek van de krant een voorspelling van de uitslag op 12 september. De VVD gaat minimaal 35 zetels halen, voorspelde hij. De SP wordt de tweede partij met 34 zetels, gevolgd door de PvdA met 27 zetels. PVV, CDA en D66 halen elk veertien zetels. 50Plus komt toch niet in de Kamer, denkt Rutte. “Mensen zullen inzien dat een verstandige partij als de VVD al zeer begaan is met de koopkracht van ouderen. Daar hebben we 50Plus niet voor nodig.”

Als SP-leider Emile Roemer premier wordt, zullen mensen hun spaargeld minder waard zien worden, voorspelde Rutte. “Roemer wil de geldpers van de Europese Centrale Bank aanzetten. Dat is funest voor Nederlandse pensioenen en Nederlands spaargeld, want dat leidt tot inflatie.”

‘Bij Samsom komt de krimp’

Rutte zei verder dat de PvdA hem al jaren verwijt te veel te bezuinigen, wat slecht zou zijn voor de economie. “Nu blijkt dat juist bij de PvdA de groei en de werkgelegenheid dalen”, zei Rutte, doelend op de maandag verschenen doorrekeningen van het Centraal Planbureau. “Dus ik zeg: bij Samsom komt de krimp.”

‘Van der Staaij creëert sfeer die me niet bevalt’

Rutte ging ook in op de omstreden uitspraken van SGP-leider Kees van der Staaij over verkrachting en abortus. “Hij probeert zich eruit te redden, maar hij creëert een sfeer die me niet bevalt.” Rutte zei ‘geen millimeter’ te willen toegeven op ethische onderwerpen als abortus en homohuwelijk.