Premier Stoltenberg zegt sorry om Breivik

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft zijn excuses aangeboden voor de fouten en onvolkomenheden die aan het licht zijn gekomen na de bomaanslagen en moordpartij door Anders Breivik.

In het debat dat het Noorse debat, werd niet gevraagd om zijn aftreden, zoals de krant VG had gesuggereerd. In de nasleep van Breiviks moorden zijn de politiecommandant en de minister van Justitie afgetreden.

Twee weken geleden had een onafhankelijke onderzoekscommissie geconcludeerd dat de beveiliging van regeringsgebouwen hiaten vertoont en dat de politie traag en ineffectief reageerde toen duidelijk werd dat Breivik op het eiland Utøya mensen aan het neerschieten was. Zo was er geen politiehelikopter beschikbaar omdat de vliegers vakantie hadden.

De straat waar de belangrijkste regeringsgebouwen staan „had moeten worden gesloten”, zei Stoltenberg gisteren in de parlementszitting naar aanleiding van het rapport. „De moordenaar had eerder gearresteerd kunnen worden.” De onderzoekscommissie heeft „meer en grotere zwakheden (blootgelegd) dan ik had gedacht”, zei hij.

Hij beloofde een nieuwe gecentraliseerde crisiseenheid van de politie, betere samenwerking met het leger, en meer oefeningen. (AFP)