Pier C Schiphol dicht na vondst WO II-vliegtuigbom

Overzicht van de C-Pier van Schiphol.
Overzicht van de C-Pier van Schiphol. Foto Hollandse Hoogte / Olaf Kraak

De C-Pier van Schiphol is uit voorzorg afgesloten nadat er een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden. De luchthaven houdt rekening met vertragingen en eventueel annuleringen.

Tijdens graafwerkzaamheden bij de kop van Pier C werd vanochtend iets aangetroffen waarvan men ‘het serieuze vermoeden’ had dat het om een vliegtuigbom zou gaan. De C-Pier is daarop ontruimd en afgesloten. Inmiddels is duidelijk geworden dat het daadwerkelijk om een bom uit de Tweede Wereldoorlog gaat. De bom wordt onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

“We zijn één pier kwijt, dus dat levert sowieso vertragingen op, en misschien, als het langer duurt, ook wel annuleringen”, zegt een woordvoerder tegen nrc.nl. Pier C wordt samen met Pier B en een deel van D gebruikt voor Europese vluchten - alles binnen het Schengengebied. Reizigers kunnen voor informatie over hun vlucht terecht op de website van Schiphol en op Teletekst, vanaf pagina 757.

De belangrijkste Nederlandse luchthaven werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als militair vliegveld door Duitsland. De geallieerden bombardeerden Schiphol meerdere keren.

Waar het afgesloten gedeelte precies ligt, is op deze plattegrond van Schiphol te zien. Pier C ligt rechts op de kaart.