Orkaan Isaac aan land en onderweg richting New Orleans

Drie mannen zitten op een bankje bij Lake Pontchatrain in Louisiana te kijken naar de voorbode van orkaan Isaac. Foto AFP / Chris Graythen

Precies zeven jaar nadat orkaan Katrina grote verwoesting aanrichtte in New Orleans is de orkaan Isaac onderweg naar de stad. Hoewel de orkaan niet zo krachtig is als Katrina zal het de eerste grote test zijn voor de nieuwe stormvloedkeringen die de staat Louisiana na 2005 heeft gebouwd.

Isaac kwam vannacht aan land in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Louisiana. Daarbij viel veel regen en werden windsnelheden gemeten van bijna 130 kilometer per uur gemeten. Zo’n tweehonderdduizend mensen kwamen vannacht zonder stroom te zitten.

De aankomst van Isaac in Louisiana

In Alabama, Louisiana, Florida en Mississippi is de noodtoestand uitgeroepen. De autoriteiten hebben inwoners van sommige laaggelegen gebieden opgeroepen hun woning te verlaten. De waterstanden zijn extreem hoog en mogelijk ontstaan er overstromingen.

Isaac is een orkaan van de laagste categorie (1), maar kan vandaag boven land aan kracht winnen. Katrina was in 2005 boven land een orkaan in de derde categorie. In de Dominicaanse Republiek en Haïti kwamen al 24 mensen om het leven door de storm.

De route die Isaac aflegt is hier te volgen.