NRC-journalist Joost Oranje wordt hoofdredacteur van Nieuwsuur

Joost Oranje, plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad, wordt de nieuwe hoofdredacteur van Nieuwsuur, het dagelijkse nieuws- en actualiteitenprogramma van NOS en NTR. Hij is de opvolger van Carel Kuyl, die mediadirecteur bij de NTR wordt.

Joost Oranje, plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad, wordt de nieuwe hoofdredacteur van Nieuwsuur, het dagelijkse nieuws- en actualiteitenprogramma van NOS en NTR. Hij is de opvolger van Carel Kuyl, die mediadirecteur bij de NTR wordt.

Oranje (49) werkte vijftien jaar in de omroep, als radio- en televisieverslaggever, onder meer bij NOVA, de voorganger van Nieuwsuur. Sinds 1998 is hij werkzaam bij NRC Handelsblad, waar hij veel onderzoeksjournalistiek deed, onder meer naar de politieke steun aan de Irak-oorlog en de fraudezaak bij Ahold. Sinds 2005 vervult hij leidinggevende functies, als chef van de verslaggeverij en chef van de politieke redactie. In 2010 trad hij toe tot de hoofdredactie. Hij won voor de krant diverse journalistieke prijzen, waaronder de Prijs voor Dagbladjournalistiek (2005) en de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (2009).

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad neemt met grote waardering afscheid van zijn rechterhand:

“Ik apprecieer bij hem zijn journalistieke sérieux en integriteit, heb bewondering voor zijn uitgebreide netwerk en zijn nieuwsgedrevenheid en deel met hem de grote liefde voor de krant die we dagelijks maken.”

Oranje zelf neemt met gemengde gevoelens afscheid van NRC:

“Het is een geweldige krant waar ik veel aan te danken heb. Maar Nieuwsuur en NRC staan dicht bij elkaar in hun ambitie: toegankelijke kwaliteitsjournalistiek op het hoogste niveau. Nieuwsuur is een niet meer weg te denken baken binnen de nieuwsvoorziening van de publieke omroep. Het is een eer daaraan leiding te mogen geven.”