Nieuwe clip Bob Dylan: wat romantisch begint, ontaardt in geweld

Aanvankelijk begint de nieuwe video van Bob Dylan, Duquesne Whistle, als een romantisch verhaaltje waarin een vrolijke jongeman naarstig de aandacht probeert te trekken van een mooie jonge vrouw op straat. Clownesk danst hij om haar heen en probeert haar zo te verleiden met een bij een bloemenstal ontvreemde roos. Zij is echter niet onder de indruk en spuit de jongen resoluut pepperspray in het gezicht.

Knieën worden kapotgeslagen

Als hij niet van opgeven weet, en het meisje het na dagen stalken behoorlijk gehad heeft met zijn achtervolgingsfratsen, gaat het stevig mis. Het lichtvoetige relaas ontaardt in een donker, gewelddadig clipje die met ontvoering, gijzeling en mishandeling herinnert aan misdaadfilms waarin op quasi-nonchalante wijze wordt afgerekend met de slachtoffers. Neem het moment dat ‘even’ de juiste honkbalknuppel wordt uitgezocht voor het kapotslaan van de knieën van onze verliefde ziel.
Dylan doorkruist winkelstraten met bont gezelschap

De video is geregisseerd door de Australische Nash Edgerton, die ook Dylan video’s Must Be Santa Claus en de minstens zo gewelddadige Beyond Here Lies Nothin’ (2009) maakte. Bob Dylan – witte hoed, zwart rock-’n’-roll-pak en de handen losjes in de zakken – is een aantal keren te zien. De zanger doorkruist winkelstraten met een bont gezelschap (o.a. travestiet, Gene Simmons look-alike) waarvan enkelen instrumenten dragen. Aan het einde is er een bijzondere ‘ontmoeting’ met de hoofdpersoon.

Bitterzoete soundtrack met prettige ragtime saloonswing

De muziek is een wat bitterzoete soundtrack, haaks staand op de gebeurtenissen: een prettige ragtime saloonswing met gitaren in herhalende licks en licht dansend orgeltje. Met rasperige stem verhaalt Dylan over de fluit van de Duquesne-trein. “You rascal, I know exactly where you’re going.” Hij schreef de song samen met Robert Hunter van de Amerikaanse rockband Grateful Dead. De nieuwe Dylan, Tempest, komt 11 september uit.