Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

NAM moet aardbevingen rondom Groningse gasvelden onderzoeken

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet onderzoek doen naar de mogelijkheden om aardbevingen rondom Groningse gasvelden te beperken.

Dat stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in haar jaarverslag 2011 dat het ministerie van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, meldt persbureau Novum.

Een aardbeving in Loppersum van 3,4 op de schaal van Richter zorgde eerder deze maand voor ruim elfhonderd schademeldingen aan huizen, een recordaantal. Het vorige record stond op 414, na een beving in Middelstum in 2006.

Als de schade samenhangt met de aardbeving wordt deze vergoed, maar het levert voor de bewoners veel narigheid en gedoe, zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). “Het is dus van groot van belang dat we naast een goede schadeafhandeling ook nagaan of het mogelijk is om schade voorkomen.”

Grondig onderzoek

De toezichthouder heeft de NAM daarom gevraagd de oorzaken van de aardbevingen te onderzoeken en te kijken of het mogelijk is de sterkte van aardbevingen te beperken. Het onderzoek moet uitwijzen waarom de relatief krachtige aardbevingen op slechts enkele plekken in het noordoosten van de provincie plaatsvinden, zoals Loppersum en Middelstum.

Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) liet daarna weten de schadevergoedingen onvoldoende te vinden. Hij wil dat woningen grondiger onderzocht dienen te worden na schademelding. De NAM zei toen in gesprek te zijn met de gemeente en de provincie om tot een oplossing te komen. De NAM was woensdag niet direct beschikbaar voor een reactie.