Mislukte restauratie fresco blijkt wereldhit

Een 81-jarige vrouw uit het Noord-Spaanse stadje Borja die onbedoeld een fresco van Christus in een soort apentronie heeft omgevormd, zorgt voor internationale opwinding in kunst- en internetkringen.

Cecilia Gimenez, zo werd vorige week bekend, wilde eigenhandig een afgebladderde muurschildering van Christus restaureren. Sinds dat nieuws – met de afbeelding van haar creatie – naar buiten kwam is de Misericordia-kerk een druk bezochte toeristenattractie geworden.

Er is een Facebook-groep met inmiddels meer dan 20.000 leden die oproept tot behoud van deze nieuwe voorstelling van Christus, door een doorgaans terughoudende Britse BBC-correspondent omschreven als een „krijttekening van een harige aap in een slecht passende tuniek”.

Op internet is de muurschildering getiteld Ecce Homo (Zie de mens) dan ook al omgedoopt tot Ecce Mono (Zie de aap).

Elke dag komen er nieuwe grappen en verwijzingen bij op internet. Gimenez’ creatie is binnen een week popcultuur geworden.

De vrouw kon, aldus een stadsbestuurder, niet langer aanzien hoe het fresco van Christus, in 1910 op de muur aangebracht door schilder Elias Garcia Martinez door vocht begon af te bladderen. Ze nam zelf de kwast ter hand om het portret te herstellen: „met toestemming van de priester”, zei ze in een tv-interview. De vrouw heeft, nadat ze het resultaat zag, zelf het gemeentehuis gebeld, zegt Juan Maria Ojeda, wethouder van cultuur van Borja. Hij sloeg alarm.

Begin deze week hebben experts bekeken of het fresco ‘onherstelbaar verbeterd’ is. Uitsluitsel is er nog niet. Maar zoals gezegd zijn er al tienduizenden op Facebook die het huidige schilderij willen behouden: de initiatiefnemers noemen de restauratie een subtiele kritiek op de scheppingstheorie van de kerk en willen de opkomst van nieuwe idolen in vraag stellen. De internetpetitie vergelijkt de restauratie ook met het werk van grote kunstenaars als Francisco de Goya, James Ensor, Edvard Munch, Amedeo Modigliani en de Duitse expressionisten.