Minder intelligent door blowen op jonge leeftijd

Het was al bekend dat intensief gebruik van cannabis leidt tot psychische problemen.

Rotterdam. Wie voor zijn achttiende jaar regelmatig blowt, is als volwassene minder intelligent. Dat is de conclusie van een onderzoek in Nieuw-Zeeland waarbij meer dan duizend mensen vanaf hun geboorte tot hun achtendertigste zijn gevolgd. Dat stond gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De uitkomst van de studie ligt „in lijn met eerder onderzoek”, zegt epidemioloog Ron de Groot van het Trimbos Instituut. Daaruit bleek al dat intensief cannabisgebruik leidt tot onder andere angst en depressie. „Het mooie is dat de onderzoekers de intelligentie voor en na cannabisgebruik hebben gemeten. Daardoor kunnen ze nu redelijk harde uitspraken doen over oorzaak en gevolg.”

De deelnemers die op jonge leeftijd het meeste cannabis hadden gebruikt, waren ook het hardst achteruitgegaan in hun intellectuele vermogens. Ze bleken op 38-jarige leeftijd 8 punten te hebben ingeleverd bij IQ-tests. Het effect bleef overeind als werd gecorrigeerd voor opleiding en alcohol- en drugsgebruik.

In Nederland is het cannabisgebruik onder jongeren hoog. Van de middelbare scholieren zegt ruim 17 procent ooit wel eens te hebben geblowd, aldus Saskia van Dorsselaer van het Trimbos. Hoewel cannabis hier makkelijker verkrijgbaar is dan elders in Europa staan Nederlandse jongeren op de vierde plaats qua gebruik. NRC