Met de Stembreker ben je zowel idealist als strateeg

De kritiek dat de Stembreker, de stemhulp van G500, naar het midden neigt, klopt niet. Om dat te laten zien, zetten we vandaag ons beoordelingssysteem online.

Veel kiezers zouden graag hun stem over meerdere partijen willen verdelen, om zowel een idealistische als strategische stem uit te kunnen brengen. Zodat je de VVD laat weten of ze in de formatie met de PvdA in bed moeten duiken of opnieuw moeten voetjevrijen met de PVV. Daarom heeft de G500 de Stembreker geïntroduceerd: zodat je je stem over meerdere partijen kunt verdelen en de formateur een duidelijk signaal kunt zenden.

Gisteren schreef Jasper Lukkezen dat de missie van G500 misleiding van de argeloze kiezer is. Door de introductie van de Stembreker, waarmee je op meerdere partijen kunt stemmen in plaats van op één, zou het politieke midden bevoordeeld worden. Niet alleen slaat hij met het rekenvoorbeeld de plank mis, ook verlangt hij iets van de Stembreker wat het niet pretendeert te zijn.

Jasper ziet een vlakke politieke horizon met aan de uiteinden twee partijen, de SP en PVV. Als je als SP-stemmer je stem deelt, kan dat enkel richting het midden omdat het een uiteinde van de as is. Dit is onjuist. Een kiezer die z’n stem verdeelt en waar de SP of PVV onderdeel van is, heeft niet één richting om naar te kijken. Uit de data blijkt dat veel mensen die hun stem verdelen over de SP ook partijen als D66, de PVV of zelfs de VVD meenemen in hun stem. Daarmee zijn er dus voor SP-stemmers evenveel uitwaaiermogelijkheden als bij elke andere partij. Ten tweede zou een coalitie altijd bestaan uit partijen die buren zijn op deze horizon. Ook dit is incorrect en hoeft niet zo te zijn. Denk aan de PvdA en VVD die samen regeerden in de jaren 90 en de roomsrode coalities van christelijke en sociaal-democratische partijen na de oorlog. Ten slotte kan de Stembreker natuurlijk niet garanderen dat een coalitie waar je op stemt een meerderheid behaalt. Wel geeft het een signaal af aan partijen over welke boeg ze zouden moeten formeren.

G500 realiseert zich dat de Stembreker nogal wat vertrouwen vraagt van iedereen die eraan meedoet. Daarom hebben we een sterke Raad van Toezicht en een notaris die erop toeziet dat elke stem meetelt. Maar we zullen vandaag zowel de beoordeling van partijen bij de Stemvinder als de wijze van berekening van de Stembreker online zetten op G500.nl. De verkiezingen moeten immers geen blackbox worden, maar open en transparant zijn. Tijdens deze verkiezingen helpt Stembreker daarmee de kiezer met het kunnen stemmen op meerdere partijen en geeft het een duidelijk signaal welke coalitie moet worden gevormd.