Kortkolom kunst

Van Ammelrooy krijgt Gouden Kalf Cultuur

Utrecht. Willeke van Ammelrooy krijgt tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2012. De 68-jarige actrice krijgt de prijs voor haar bijzondere verdiensten voor de Nederlandse filmcultuur, aldus het bestuur van het festival. Van Ammelrooy won eerder Gouden Kalveren voor haar rollen in Antonia en Lijmen/Het Been. Met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs treedt ze in de voetsporen van onder anderen Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Paul Verhoeven. Het filmfestival begint op 26 september. (Novum)

Erik Vos Prijs voor Alexandra Broeder

Rotterdam. Theatermaakster Alexandra Broeder (1978) wint de Erik Vos Prijs 2012, de prijs voor bijzonder nieuw talent onder de nieuwe lichting theatermakers. Volgens de jury ontwikkelde Broeder sinds 2007 „een sterke artistieke signatuur door jeugdige acteurs te regisseren in voorstellingen voor een voornamelijk volwassen publiek. Haar theatrale wereld is fascinerend, zinnenprikkelend en verontrustend.” De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en wordt donderdag uitgereikt door Erik Vos, de oprichter van toneelgroep De Appel, tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival in de Amsterdamse Stadsschouwburg. (NRC)

Meer inkomsten van publiek Scapino Ballet

Rotterdam. Het Scapino Ballet Rotterdam heeft de publieksinkomsten het eerste half jaar zien stijgen met 38 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het dansgezelschap haalde ondanks een daling in het aantal voorstellingen 550.000 euro binnen uit onder meer kaartverkoop. Scapino bereidt zich voor op een subsidiekorting van 30 procent van het Rijk. (Novum)

Amsterdamse beurs Unfair afgelast

Amsterdam. Kunstbeurs Unfair in Amsterdam is afgelast. De organisatoren moesten onlangs op zoek naar een nieuwe locatie, omdat de oorspronkelijke huisvesting in de Mediamatic Fabriek in het centrum niet kon doorgaan. Het is de organisatoren niet gelukt een nieuwe locatie te vinden, lieten zij dinsdag weten. „We zijn nog druk op zoek geweest naar een alternatieve locatie, maar hebben deze niet kunnen vinden.” (Novum)

Fraude met stemsite stadsdichter Heerlen

Heerlen. Een site waarop kon worden gestemd voor de stadsdichter van Heerlen, is uit de lucht gehaald. Met het stemmen werd op grote schaal fraude gepleegd, zo liet de gemeente dinsdag weten. De manipulatie kwam aan het licht door het grote aantal stemmen dat in korte tijd werd uitgebracht. Via de site waren dinsdagochtend meer dan 190.000 stemmen uitgebracht. Dat is meer dan twee keer zoveel als het aantal inwoners van de Limburgse stad. (Novum)