Kortkolom economie

ThaiBev doet tegenzet in strijd om APB

Amsterdam. De strijd tussen drankenconcern Heineken en zijn Aziatische concurrent ThaiBev om de Aziatische bierbrouwer Asian Pacific Breweries (APB) wordt heviger. ThaiBev heeft zijn belang in branchegenoot Fraser & Neave (F&N) vergroot tot 29 procent. Dat heeft de leiding van de beurs in Singapore, waar F&N genoteerd staat, gisteren bekendgemaakt. Heineken heeft sinds jaar en dag een joint venture met F&N in APB. Heineken wil het bedrijf helemaal inlijven en verhoogde daartoe twee weken geleden zijn bod op APB. F&N stemde in, maar de actie van ThaiBev kan Heinekens felbegeerde aankoop alsnog doorkruisen. (NRC)

NS schond privacy houders OV-chipkaart

Rotterdam. NS heeft ten onrechte gedetailleerde reisgegevens van houders van de OV-chipkaart gebruikt voor marketingactiviteiten. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) hebben de spoorwegen daarmee de wet overtreden. Het OV-chipkaartsysteem biedt de mogelijkheid om het reisgedrag gedetailleerd te volgen. NS mag deze gegevens alleen onder strikte voorwaarden inzetten voor marketingdoeleinden. Het CBP heeft vastgesteld dat NS meer gegevens registreerde dan was toegestaan. Bovendien gebruikte NS e-mailadressen van klanten die een anonieme chipkaart online wilden opwaarderen. Volgens een woordvoerder heeft NS de gegevens „te goeder trouw” gebruikt en was het niet de bedoeling om de privacy van klanten te schenden. (NRC)

Frankrijk verlaagt brandstofprijzen

Parijs. De prijs van benzine en diesel gaat in Frankrijk met maximaal zes cent per liter omlaag. Dat heeft de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici gisteren aangekondigd. Verlaging van brandstofprijzen was een verkiezingsbelofte van president François Hollande. Moscovici maakte de prijsdaling bekend na overleg met de oliebedrijven. Zij hebben ingestemd om de prijzen met 1 tot 3 cent te verlagen. De regering neemt de overige 3 cent voor haar rekening door de belastingen te verlagen. (AP)