Kortkolom buitenland

Orkaan Isaac boven land, minder krachtig

New Orleans. Orkaan Isaac is gisteravond boven land gekomen in de Amerikaanse staat Louisiana en is vervolgens in kracht afgenomen. Zeven jaar nadat orkaan Katrina ruim 1.800 dodelijke slachtoffers veroorzaakte in New Orleans, valt de schade van de storm nu vooralsnog mee. Ruim 200.000 huizen en bedrijven langs de kust van Louisiana zitten zonder stroom, maar doden of gewonden zijn niet gemeld. Orkaan Isaac heeft windvlagen van 130 kilometer per uur, terwijl Katrina uitschieters had tot bijna 220 kilometer per uur. Verwacht wordt Isaac nog een paar dagen langs de kust blijft steken en dan landinwaarts beweegt. (AP)

Verzoek Timosjenko om beroep afgewezen

Kiev. Een rechtbank in Oekraïne heeft vanochtend het beroep verworpen dat oud-premier Joelia Timosjenko (51) had aangtekend tegen haar veroordeling tot zeven jaar cel wegens misbruik van haar functie. De VS en de EU noemen het proces tegen haar politiek gemotiveerd. Timosjenko was vanochtend niet aanwezig in de rechtszaal. Ze ligt in het ziekenhuis wegens rugletsel, volgens haar opgelopen in de cel. (Re uters)

Europees hof hekelt strenge IVF-wet Italië

Rome. Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg schendt het verbod in Italië om bevruchte eicellen vóór implantatie te testen op ziektes, het „recht op respect voor het gezinsleven” van een echtpaar dat drager is van een erfelijke ziekte. Bovendien is het verbod, onder druk van de katholieke kerk opgenomen in de wet op in-vitrofertilisatie (IVF), „inconsistent” met andere regels. Als een foetus een gevaarlijke ziekte blijkt te hebben, is abortus toegestaan. In de reacties in Italië wordt er van verschillende kanten voor gepleit om de strenge wetgeving op kunstmatige inseminatie te versoepelen. (AP)

Acht jaar cel voor Russische activist

Moskou. De Russische activiste Taisija Osipova (28) is gisteren veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens heroïnebezit. Er was zestien jaar geëist. Vorig jaar december kreeg ze tien jaar, maar een hogere rechtbank gelastte herziening van de zaak. Volgens Osipova verstopte de politie in 2010 vier gram heroïne in haar woning omdat ze weigerde te getuigen tegen haar echtgenoot Sergej Fomtsjenko, een belangrijke figuur in de oppositiebeweging Het Andere Rusland. (AP)

Steenrijke Roemeen vrijuit in fraudezaak

Boekarest. Het geruchtmakende proces tegen een van de rijkste mannen van Roemenië, voormalig oliebaron Dinu Patriciu, is gisteren geëindigd in vrijspraak. De rechtbank achtte niet bewezen dat Patriciu, voormalig hoofdeigenaar van het oliebedrijf Rompetrol en nu mediamagnaat, financiële fraude heeft gepleegd en geld heeft witgewassen. Rompetrol is op papier een Nederlands bedrijf. (AFP)

Hof India bevestigt doodstraf terrorist

New Delhi. Het Indiase Hooggerechtshof heeft vanmorgen het doodvonnis bevestigd voor de enige overlevende terrorist van de bloedige aanslagen in Mumbai van november 2008. Eerder had een rechtbank de 22-jarige Pakistaan Mohammed Ajmal Kasab daartoe al veroordeeld. Bij de aanslagen, onder meer op twee luxehotel in de stad, werden ruim 160 mensen gedood. Kasab kan nog een gratieverzoek bij de president van India indienen. Maar andere beroepsmogelijkheden heeft hij niet meer. (AP)