Kortkolom binnenland

Somaliërs opgepakt om ‘aanslag in Den Haag’

Rotterdam. Twee Somaliërs in Pakistan zouden plannen hebben voorbereid voor een terroristische aanslag op Den Haag. Dit meldt de Pakistaanse krant The Friday Times, onder verwijzing naar een anonieme bron bij de Pakistaanse inlichtingendienst. De Somaliërs zouden op dezelfde manier te werk hebben willen gaan als terroristen in november 2008 in Bombay. Daarbij trok een groepje zwaar bewapende terroristen moordend door het centrum van de stad, in het bijzonder in enkele luxehotels. De Nederlandse ambassade in Islamabad neemt de berichten „zeer serieus”, zegt een woordvoerder. (NRC)

Nieuwe bestuurders voor VUmc in A’dam

Amsterdam. De raad van bestuur van het VU medisch centrum heeft twee nieuwe leden. Klinisch psycholoog Fred Plukker wordt voorzitter en oud-internist Frans Corstens wordt lid met de portefeuille zorg. Dat liet het Amsterdamse ziekenhuis gisteren weten. Het ziekenhuis werd vorige week door de Inspectie voor de Gezondheidszorg onder verscherpt toezicht gesteld omdat het bestuur de inspectie verkeerd zou hebben ingelicht over conflicten tussen de specialisten. Een deel van het bestuur stapte op. (Novum)

Pier Schiphol dicht na vondst oud explosief

Schiphol. De C-Pier van Schiphol werd vanochtend afgesloten nadat er een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden. Schiphol houdt rekening met vertragingen en eventueel annuleringen. Het explosief werd tijdens graafwerkzaamheden bij de pier aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt de bom. Schiphol werd in mei 1940 gebombardeerd door de Duitsers en tijdens de oorlog meerdere malen door de geallieerden. (NRC)

Werkstraf voor tweetal na molest wegenwacht

Den Haag. Twee mannen uit Den Haag die dit weekeinde in hun woonplaats een wegenwacht van de ANWB het ziekenhuis in sloegen, zijn gisteren veroordeeld tot 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie weken. De twee moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen. De wegenwacht kwam af op een melding van autopech, maar de eigenaar van het voertuig bleek geen lid van de ANWB. De monteur weigerde daarop te helpen, waarna hij door de bestuurder en diens passagier mishandeld werd. (Novum)