Koffie en soep in de sporthal na gaslek

Een geur alsof je het gas in de keuken per ongeluk open laat staan, maar dan „honderd keer sterker”. Dat rook Jimmy Macco (24) toen hij gistermiddag in zijn vaders fietsenwinkel op de Amsterdamsestraatweg stond te werken. Toen Macco na werktijd naar huis wilde, zo’n tien deuren verderop, kwam hij niet verder dan een rood politielint.

Een groot gaslek zorgde gisteren voor opschudding in Utrecht. Bij rioolwerkzaamheden werd een gasleiding geraakt. Bewoners van zo’n honderd huizen en een kinderopvang werden geëvacueerd. Het ging om circa tweehonderd mensen, waarvoor opvang werd geregeld in een sporthal.

Macco staat achter het politielint te kijken naar de pogingen het lek te dichten. De brandweer spuit onophoudelijk water op het lek, om verdere verspreiding te voorkomen. „Er komt vreselijk veel gas uit. Je moet hier geen sigaret opsteken”, vertelt Macco. Hij baalt. Zijn voetbalspullen liggen thuis en nu mist hij de wedstrijd met zijn club Elinkwijk tegen Jong Ajax. „Echt niet te geloven. Tegen Ajax, stel je voor. Ik keek er echt naar uit, maar door het lek kan ik nergens naartoe.”

Nikos Mainos (28) wijst zijn huis aan, ongeveer tien meter achter het rood-witte lint. Hij was even naar de dokter een straat verderop en mocht niet terug. „Kijk meneer, ik sta hier in mijn korte broek en loop op slippers. Ik hoop dat ik gewoon thuis kan slapen.”

Terwijl in de nabijgelegen sporthal evacués koffie en soep krijgen, slaagt de netbeheerder erin het lek te dichten. Eenvoudig gaat dat niet. Twee ballonnen die het lek in de vijftig jaar oude kabel moeten stoppen, springen doordat de druk te hoog is.

Laat in de avond was het gas bedwongen. Na diverse controles konden de bewoners tegen middernacht weer naar huis.