Klonen heeft een hoge prijs

Wie procedeert om een koe geeft er één toe, is een oude advocatenwijsheid die in de zaak Apple tegen Samsung weer uitkwam. Samsung werd onlangs door een Amerikaanse jury veroordeeld tot een miljard dollar schadevergoeding wegens tientallen patentschendingen. Het Koreaanse bedrijf bedankte eerder voor een licentie op de Apple-patenten die slechts de helft zou hebben gekost, zo bleek tijdens het proces. Schikt eer ge begint met klonen – het zou tijd en geld schelen.

Mogelijk zal het vonnis leiden tot een wereldwijd handelsverbod van de Galaxy-serie, de populaire smartphone-serie van Samsung. Apple is met de iPhone trendsetter, voorloper en het technisch wonder in deze branche. Deze superslimme telefoons evenaren de laptop en verdrongen in hoog tempo de gsm. Miljoenen burgers lopen sinds een paar jaar op straat op deze telefoons te kijken – het is de afstandsbediening van het moderne leven geworden. Samsung wist marktleider te worden met een gunstiger prijs, een concurrerend ontwerp en vergelijkbare functies. Dat lukte dankzij samenwerking met de Amerikaanse zoekmachinegigant Google, dat het besturingssysteem Android ter beschikking stelde. Achter deze octrooioorlog gaat dan ook de intense rivaliteit tussen twee Amerikaanse bedrijven schuil.

Daarbij werd in zekere zin Apple slachtoffer van het briljante iPhone-ontwerp, dat wereldwijd als ‘intuïtief’ werd ervaren. De bediening met eenvoudige aanraking vraagt geen uitleg, maar werkt op basis van aanvoelen en ‘direct weten’. Ook een kleuter kan er al mee uit de voeten. Wie intuïtie technisch kan toepassen, past dus ook een universele menselijke eigenschap toe. Dat zo’n vinding razendsnel de standaard in de markt wordt, ligt dan voor de hand.

In de felle ‘copytition’ in de elektronica is de overname van elkaars ideeën eerder regel dan uitzondering. Tegelijk is de drempel voor toekenning van patenten in de VS buitengewoon laag. Bij een smartphone- ontwerp kunnen wel 250.000 patenten betrokken zijn. Patentruzie is dan ook in toenemende mate gewone concurrentie, maar dan in de rechtszaal. Ze weerspiegelt eerder falende samenwerking, botsende ambities en humeuren dan een héél relevante aantasting van creativiteit of talent. Samsung zal nu met Google nieuwe software schrijven en nieuwe hardware ontwerpen. Precies wat het toch al doet en ook al jaren deed. Maar nu met meer eigen karakter. En de volgende keer de concurrent betalen. Als daar weer een onontkoombare vinding wordt gedaan.