Klokkenluider VUmc vecht schorsing aan bij rechter

Piet Postmus werd vorige week de laan uit gestuurd door het Amsterdamse ziekenhuis omdat hij zijn zorgen had geuit over het langlopende conflict op de longafdeling. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De door het VUmc ontslagen longarts Piet Postmus stapt naar de rechter. Hij eist vrijdag in een kort geding dat hij weer aan het werk mag in het ziekenhuis, laat zijn advocaat Tijmen Noordoven weten naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

De arts werd vorige week de laan uit gestuurd door het Amsterdamse ziekenhuis omdat hij zijn zorgen had geuit over het langlopende conflict op de longafdeling. Hij had de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht van het ziekenhuis verteld dat de veiligheid van patiënten op de longafdeling niet langer was gewaarborgd.

Vooruitlopend op zijn ontslag werd de arts op non-actief gesteld. De rechtbank buigt zich over enkele weken over de ontslagaanvraag. Postmus wil tot die tijd blijven werken. Hij liet eerder al via zijn advocaat weten te hopen dat de twee nieuwe leden van de raad van bestuur, die gisteren werden benoemd, met een ‘frisse blik’ naar de situatie kijken.

De klokkenluider krijgt ondertussen steeds meer steun van collega’s, oud-collega’s en medisch personeel. Er is zelfs een speciale website geopend voor steunbetuigingen aan Postmus, die ook hoogleraar longziekten is.