Kleding met geschiedenis

Een jurk gemaakt van het beddengoed waaronder ze voor het eerst met haar geliefde sliep. Of een jas, vervaardigd uit het tafelkleed dat gebruikt werd op het huwelijk van haar zus. Voor de collectie ‘Naderhand’ maakte modeontwerpster en psychologe Jetske van Heemstra (28) kleding van betekenisvolle materialen.

Het begon als hobby, vijf jaar geleden. Omdat ze tijdens haar studie „zoveel met haar hoofd bezig was” kroop Van Heemstra na de colleges psychologie achter de naaimachine van haar moeder. Toen haar zus trouwde, nam ze het tafellaken mee naar huis om het te verwerken tot proefmodel voor een jas. Haar kersverse zwager kwam langs en vroeg of ze zoiets ook niet voor hem kon maken. „Dan heb ik van mijn eigen huwelijk een herinnering die ik aan kan doen.” Het concept voor Naderhand was geboren.

Kleding krijgt een bijzondere waarde als het wat heeft meegemaakt, gelooft Van Heemstra. „Ik denk dat de vraag of je kleding wil dragen voor een groot deel wordt bepaald door wat je ermee hebt beleefd. Net zoals je vroeger gelukschoenen had.”

Het is de eerste collectie die Van Heemstra, ook parttime psycholoog, presenteert. Naast de jas is er onder meer ook de jurk te zien gemaakt van het laken waaronder ze voor het eerst met haar vriendje sliep. „De volgende dag werd ik wakker en dacht: dit is zomaar iemand. En dat zal ook altijd wel zo blijven. Daarover heb ik toen een gedichtje geschreven.” Het gedichtje is te lezen op de site, net als andere poëtische teksten. „Door mijn werk zou ik niet zomaar alleen iets moois kunnen maken. Ik ga altijd op zoek naar de diepere betekenis.”

‘Naderhand’, vrijdag 17.00, Modestraat, Volendammerweg 85, Amsterdam-Noord. Zie naderhand.jimdo.com