Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Is ’t ‘m echt? Het is ‘m echt: president Obama beantwoordt vragen op Reddit

Wie vanavond de populaire sociale nieuwssite Reddit bezoekt, krijgt hoogstwaarschijnlijk deze melding: reddit is under heavy load right now, sorry. Try again in a few minutes. Niet zo gek, met zo’n hoogwaardige bezoeker - niemand minder dan president Obama was vragen aan het beantwoorden.

Dat deed hij via Reddits - ook wel ‘the frontpage of internet’ genoemd - bekende ‘AmA’; Ask me Anything. Gebruikers kunnen vragen wat ze maar willen, en de persoon achter de AmA geeft antwoord. In dit geval dus president Barack Obama, al geloofde in het begin bijna niemand dat.

Maar een foto van Obama achter een laptop (zie hierboven) en een tweet gestuurd vanuit zijn geverifieerde twitteraccount vormden het bewijs dat het hier toch echt om de president ging, en dat deed de twijfelaars over de streep trekken:

Twitter avatar BarackObama Barack Obama Hey, everyone: I’ll be taking your questions online today. Ask yours here: http://t.co/pcwZHo3O -bo

Reddit plat door Obama

Het nieuwtje zong snel rond op internet - onder andere Mashable, the Washington Post en the Huffington Post doken erop. Ook op Twitter ging het nieuws in een razend tempo, waarbij vooral druk werd geklaagd over de onbereikbaarheid van de site:

Twitter avatar User_Invalid_ Karla thanks for breaking reddit obama.
Twitter avatar BigMikeStatus Mike Only one thing can crash Reddit, an AMA by President Obama.
Twitter avatar CyKirsch Cy Kirsch I have a feeling reddit is getting record-breaking traffic today. I just got kicked off and the top story disappeared. #obAMA

Van internetvrijheid tot het geheime bierrecept van het Witte Huis

Of het doel nu was om meer jongeren naar de stembus te trekken, of zieltjes te winnen onder de jonge internetters (of allebei); een stunt was het in ieder geval. En de Redditgebruikers hebben het moment niet onbenut gelaten om Obama eens flink aan de tand te voelen over een onderwerp dat veel Reddit-gebruikers na aan het hart ligt: internetvrijheid. Is dat een issue voor de Democraten?

“Internet freedom is something I know you all care passionately about; I do too. We will fight hard to make sure that the internet remains the open forum for everybody – from those who are expressing an idea to those to want to start a business. And although their will be occasional disagreements on the details of various legislative proposals, I won’t stray from that principle – and it will be reflected in the platform.”

Er waren verder ook een hoop wat minder diepgaande vragen - wat is bijvoorbeeld het geheime recept van het bier van het Witte Huis? En hoe hangt Obama zijn wc-rol eigenlijk op, naar binnen of naar buiten? Reddit ligt er dus nog even uit, maar The Atlantic zette een deel van de gestelde vragen en antwoorden alvast op een rij.