Hoger beroep Timosjenko afgewezen - zeven jaar celstraf blijft staan

Timosjenko in november vorig jaar achter de tralies van de gevangenis in Kiev. Ook het Hooggerechtshof ziet geen reden iets te doen aan haar celstraf van zeven jaar. Foto AP / Ukra
Timosjenko in november vorig jaar achter de tralies van de gevangenis in Kiev. Ook het Hooggerechtshof ziet geen reden iets te doen aan haar celstraf van zeven jaar. Foto AP / Ukra foto

Het Hooggerechtshof van Oekraïne heeft het hoger beroep van ex-premier Joelia Timosjenko afgewezen. Timosjenko werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar cel voor machtsmisbruik. Het Hooggerechtshof was haar laatste poging om nog iets aan die veroordeling te doen.

Het hof vindt, net als de rechtbank eerder, dat Timosjenko haar bevoegdheden heeft misbruikt bij het sluiten van een gasdeal met Rusland. De openbaar aanklagers hebben Timosjenko beschuldigd voor het illegaal doordrukken van de gasdeal. Volgens onderzoekers was Oekraïne in 2009 gedwongen om gas te kopen van Rusland tegen prijzen die ruïneus waren voor zijn economie.

Het proces zorgt al geruime tijd voor internationale ophef. Veel Westerse landen bekritiseren Oekraïne en president Viktor Janoekovitsj omdat Timosjenko om politieke redenen veroordeeld zou zijn. Ze willen dat ze onmiddellijk vrijgelaten wordt.

De voormalig premier ging zelf eerder dit jaar een paar weken in hongerstaking om te protesteren tegen de manier waarop ze behandeld werd. Ze werd naar eigen zeggen geslagen tijdens een transport naar het ziekenhuis om naar haar chronische rugklachten te laten kijken. De 51-jarige Timosjenko was vandaag niet in de rechtbank aanwezig vanwege die klachten.