Help Syrische studenten studeren

Juist nu Syrische studenten problemen ondervinden, bezuinigt Nederland op buitenlandse studenten. En geeft een unieke kans op om Syrische jongeren te vormen, vindt Fernande van Tets.

Overal in Syrië verkeren studenten in onzekerheid; kunnen ze hun studie nog voortzetten en zo ja, waar? Buitenlandse universiteiten bieden een uitkomst, en ook Nederland zou Syrische studenten moeten opvangen.

Syrië heeft veel studenten; 60 procent van de bevolking is onder de 25. Het gros van de studenten studeert aan staatsuniversiteiten. Maar wat als je je slottentamen niet kon maken omdat je universiteit bezet was door het leger, zoals studenten uit Aleppo overkwam? Of als er met de resultaten wordt gesjoemeld vanwege je politieke overtuiging, zoals studenten in Homs beweren? Of studenten hun universiteit nog kunnen bereiken wanneer die open gaat in september, blijft onduidelijk. Binnen Syrië van universiteit veranderen is verboden.

Veel studenten wijken dus uit naar het buitenland. De Libanese Universiteit, de enige staatsuniversiteit in het buurland, krijgt al sinds kerstmis een verhoogd aantal aanvragen uit Syrië. Degenen die het kunnen betalen, gaan vaak naar een van de vele particuliere universiteiten van Libanon. Maar dat is duur: studeren aan de Universiteit van Damascus kost twintig dollar per jaar, de American University in Beirut 10.000 dollar.

Universiteiten in Europa kunnen hen helpen. Maar in Nederland zijn nu veel van de beurzen waar Syrische studenten aanspraak op kunnen maken gesneuveld door bezuinigingen. Via het Nuffic is er nog een zeer beperkt aanbod, gericht op bètastudies. Een bevriende Syriër gaat volgend jaar, met een beurs, sociaal beleid in Zweden studeren, want ‘dat soort kennis hebben we straks nodig in Syrië’. Ook Nederlandse universiteiten zouden zulke ambities moeten ondersteunen. Hoeveel interessanter wordt het vak ‘democratisering van het Midden-Oosten’ met een Syrische klasgenoot?

Een bijkomend voordeel is dat de Syrische studenten door uitwisseling een kritische geest ontwikkelen. In een dictatuur is het lastig zelfstandig nadenken. Zelfs je studie wordt in Syrië voor je bepaald: zij met de hoogste eindexamenresultaten worden ingenieur en arts, zwakke leerlingen moeten het met de sociale wetenschappen doen.

Hoewel de ontwikkelingskaravaan zich al voorbereidt op het Syrië van na Assad ligt de wederopbouw van het land straks in handen van de Syrische bevolking. De meerderheid hiervan is, net als in de rest van de regio, jong. Onderwijs kan deze zogeheten youth bulge vormen. Laat Nederland daar aan bijdragen.

Fernande van Tets woont in Beiroet en is journalist.