Haase, Rus en Krajicek al uitgeschakeld

De Nederlanders Robin Haase, Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek zijn alle drie al in de eerste ronde van de US Open uitgeschakeld.

Rotterdam. De Nederlandse tennissers Robin Haase, Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek zijn in de eerste ronde van US Open uitgeschakeld, alle drie zonder een set te winnen. Vannacht zou Kiki Bertens haar eerste partij spelen, tegen de als 21ste geplaatste Amerikaanse Christina McHale. Igor Sijsling komt vandaag voor het eerst in actie. Hij treft de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver.

Rus kwam er gisteravond niet aan te pas tegen Galina Voskoboeva uit Kazachstan. Al direct in de openingsgame werd de service van de Nederlandse gebroken en de eerste set verloor ze met 6-1. In de tweede set ging het iets beter voor Rus. De nummer 61 van de wereld ging zeven games lang goed mee, maar bij een 4-3 achterstand werd ze gebroken, waarna Voskoboeva de partij uitserveerde.

In de nacht van maandag op dinsdag werd Haase, nummer 48 van de wereld, uitgeschakeld door de geplaatste Spanjaard Feliciano López (nummer 31), met 6-3, 7-5 en 6-2. López verloor vorig jaar in Kitzbühel nog van Haase, die vervolgens zijn eerst ATP-toernooi won. Maar in New York speelde de Spanjaard afgelopen nacht bijna foutloos.

De doelstelling van Haase om de top-30 van de wereldranglijst binnen te dringen – en zo in de eerste twee rondes van grandslamtoernooien de sterke, geplaatste tegenstanders te ontlopen – raakt langzaam uit beeld. Eind juli haalde hij zijn hoogste notering in zijn loopbaan tot dusver, plaats 33, maar daarna ging het bergafwaarts met de beste Nederlandse tennisser van zijn generatie. Hij zal nu buiten de top-50 vallen.

Krajicek werd ook op dag één uitgeschakeld, ze ging met 6-2 en 6-4 onderuit tegen de Française Pauline Parmentier (nummer 90). De Nederlandse maakte in New York haar rentree na wat ze voor de camera van tennistv.nl omschreef als „hartproblemen door stress”. Ze verbaasde in mei nog door op Roland Garros elf dagen na een kijkoperatie aan haar knie toch op de baan te verschijnen. Sinds de nederlaag in de eerste ronde in Parijs speelde ze nog één (verloren) wedstrijd, in Birmingham in juni.

Haar laatste overwinning dateert van maart dit jaar. Dat was vlak na de breuk met coach Eric van Harpen, die Krajicek terugbracht in de top-100 na een moeizame periode waarin ze een relatie had gekregen met haar fitnesstrainer en terugviel op de wereldranglijst. Ze wordt nu in de Verenigde Staten bijgestaan door de Amerikaan Pat Harrison, vader van profspeler Ryan Harrison. NRC