Gesloten liveblog

Gijzeling aan boord van toestel op Schiphol loos alarm

Verschillende bronnen maakten even voor 14.00 uur vanmiddag melding van een gijzeling aan boord van een vliegtuig dat onderweg was naar Schiphol. Het bleek loos alarm.

Geen gijzeling, liveblog weer dicht

Goed, het liveblog gaat weer in het slot. Korte terugblik: miscommunicatie zou gezorgd hebben voor de geruchten dat er een gijzeling aan de gang was aan boord van het toestel uit Spanje dat rond 14.00 uur op Schiphol landde. Er was even spanning, met hulpdiensten die klaar stonden om actie te ondernemen, maar al snel bleek dat er niets aan de hand was. De politie is voor de zekerheid aan boord van het toestel gegaan en heeft inmiddels officieel verklaard dat er geen sprake was van een gijzeling.

Wij laten het hierbij.

Het valt allemaal mee. Even lachen

Opluchting dat er niets aan de hand blijkt; tijd voor grapjes.

Twitter avatar Kevnmur Kevin Oliver Murray "Hi Tom!" "Hi Jack!" RT @rtenews: Spainish airline Vueling says reports of hijack are due to mis-communication between pilot & control tower

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Ik zat twee weken geleden óók in een Vueling-vlucht uit Málaga. Toen werden we ook niet gegijzeld. Dan komt het wel heel dichtbij.

Geen radiocontact was reden om gijzeling te vermoeden

Het ontbreken van radiocontact zou de reden zijn geweest dat er alarm geslagen werd:

Twitter avatar jboef Johan Boef Inmiddels meldt het NCTB (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding dat er geen radiocontact was,reden om rekening te houden met gijzeling

Niets aan de hand

Het lijkt er daarmee op dat er, ondanks een uurtje paniek, niets aan de hand is aan boord van het toestel. De 183 passagiers kunnen hoogstwaarschijnlijk het toestel snel verlaten en van een gijzeling of kaping is geen sprake.

Maatschappij Vueling: sprake van miscommunicatie

Een woordvoerder van de Spaanse maatschappij Vueling verklaart tegenover persbureau Reuters dat de berichten van het vliegtuig gekaapt zou zijn, zijn ontstaan door miscommunicatie tussen de piloot en de controletoren.

Meer van de ooggetuige: we mogen er over 20 minuten uit

De vrouw zegt vanuit het toestel ook dit:

“Het is hier een beetje een chaos, alle kinderen willen er graag uit. Iedereen is er verder wel rustig onder, want iedereen weet dat er niks aan de hand is. [...] We worden over twintig minuten uit het toestel gehaald.”

Ooggetuige in vliegtuig: alles is hier rustig

De NOS sprak zojuist met een vrouw die in het vliegtuig zit. Zij zegt:

“Er is bijna niks aan de hand. Eerst vlogen we rondjes en toen hoorden we dat er niks aan de hand is. Nu moeten we wachten tot we naar buiten kunnen. Verder hebben we geen informatie, alles is rustig in het vliegtuig.”

http://nos.nl/video/412112-er-is-eigenlijk-niks-aan-de-hand.html

Foto van Airbus A320 in de lucht

Op dichtbij.nl is een foto te zien van het toestel, geflankeerd door één van de F16's.

Wat we nu weten

Veel is nog onduidelijk over wat er precies aan de hand is. Wat we wel weten: rond 13:45 kwam er via alarmsysteem P2000 een melding binnen van een vliegtuig, een Airbus A320 met 183 passagiers aan boord dat via Malaga op weg was naar Schiphol, waar een gijzeling aan boord zou zijn. Het vliegtuig landde even na 14.00 uur op de Polderbaan van Schiphol. De deuren zijn nog gesloten. Hulpdiensten staan klaar.

Twee F16's begeleidden landing van toestel

Defensie bevestigt tegenover Johan Boef van EenVandaag dat er twee F16's zijn opgestegen om het vliegtuig te begeleiden. Inmiddels staat de Airbus A320 op de Polderbaan van Schiphol.

Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten Volgens de piloot is alles "normaal" aan boord en hij wacht op verdere instructies. Er zijn in totaal 183 mensen aan boord. #vg8366

Zo vloog het vliegtuig over Nederland

Een screenshot van de baan die het toestel maakte voor landing.

Beeld van Flightradar24Beeld van Flightradar24

Het toestel, met vluchtnummer VY8366, zou inmiddels geland zijn. De deuren blijven nog dicht. Hulpdiensten staan klaar.

Verschillende bronnen maken melding van een gijzeling aan boord van een vliegtuig dat zojuist is geland op Schiphol. nrc.nl houdt de laatste ontwikkelingen bij in een liveblog.

Het alarmsysteem P2000 maakte rond 13:45 uur melding van de gijzeling. Van de vliegbasis in Volkel zijn twee F16’s opgestegen om het toestel te begeleiden. Wat er precies aan de hand is, is nog niet duidelijk.

Het vliegtuig is vermoedelijk een Airbus A320.