Geen geel papiertje meer voor wie een boete krijgt

Op een donkere winteravond staande worden gehouden door een agent en pas verder mogen fietsen na een boete overhandigd te hebben gekregen? Dat is vanaf 2014 verleden tijd, als het aan demissionair minister Opstelten (Justitie, VVD) ligt. De papieren boetes, de bekende gele papiertjes, verdwijnen. Agenten zullen alleen nog maar digitaal bekeuren. Bij een staandehouding op straat hoeven ze geen bon meer te overhandigen. Dat schrijft Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Agenten voeren straks alle gegevens ter plekke in op een handcomputer. Die informatie gaat direct naar het Centraal Justitieel Incassobureau, dat vervolgens een acceptgiro verstuurt. Elk jaar schrijven agenten op straat ongeveer 720.000 bekeuringen uit bij een staandehouding op straat.

Daarnaast schrijven agenten elk jaar 180.000 parkeerboetes uit. Foutparkeerders krijgen wel een bon onder de ruitewisser. Agenten maken ook foto’s van de verkeerd geparkeerde auto’s. Automobilisten die twijfelen of ze een overtreding hebben begaan, kunnen die foto’s opvragen.

Het voorstel van Opstelten maakt onderdeel uit van een groter plan om de bureaucratie bij de politie te verminderen en meer agenten op straat te krijgen. Hij wil de administratieve lasten tussen 2011 en 2014 met een kwart omlaagbrengen door „ergerlijke en overbodige administratie op te ruimen”, zo schrijft hij in zijn brief.

Opstelten wil bijvoorbeeld ook het aftappen van mobiele telefoons vergemakkelijken. Nu moet de politie nog bij elk afzonderlijk telefoonnummer een tapverzoek indien bij het Openbaar Ministerie. Dat is lastig als mensen meerdere telefoons gebruiken of vaak van telefoonnummer wisselen. Straks mag de politie een verzoek indienen om een persoon ‘op naam’ te volgen, ongeacht het aantal telefoonnummers. Zo kunnen verdachte personen beter worden gevolgd.